Aberatii speciale

Yoga – instrument de dezvoltare personală care îmbină mişcarea conştientă cu relaxarea, respiraţia şi meditaţia

Am avut minunata şansă de a descoperi acest lucru la un curs de yoga la care am participat săptămâna trecută, la studioul Nirvana Yoga din Bucureşti.

Motivele iniţiale pentru care am vrut să găsesc un studio şi să încep să practic yoga au fost legate de durerile de spate pe care le aveam din cauza orelor lungi petrecute la birou.

Cu toate că nu sufăr de vreo boală la coloană, mă trezeam anchilozată şi simţeam toată zona cervicală blocată.

Din ce citisem despre yoga, înţelesesem că este vorba despre un sport zen, unde fac stretching şi mă relaxez.

Spre surprinderea mea, Nirvana Yoga este mult mai mult de atât.

Ce am câştigat dintr-un curs de cinci zile de yoga?

 • M-am reconectat cu mine însămi.
 • Am scăpat de tensiunea din zona cervicală.
 • Am început să caut răspunsuri la întrebarea „ce mă face fericită?”.

Ce trebuie să ştiţi despre mine?

Viaţa mea este împărţită între birou, casă, familie şi prieteni. Cu câteva accente de hobby-uri ici şi colo, care îmi menţin treaz interesul faţă de mine.

Un teatru, o ieșire la cinema, o plimbare hai-hui pe străzile Bucureştiului.

Maturizarea a venit la pachet cu necesitatea de a simţi o satisfacţie interioară dincolo de cea care constă în lucrurie precum haine, pantofi, social media, aprobarea celor din jur şi job.

Veronica, profa de la Nirvana Yoga, ne-a vorbit în prima sesiune a cursului despre scopul yoga, și anume acela de a ajuta oamenii să devină fericiţi, prin conștientizarea lucrurilor negative din vieţile lor şi eliminarea treptată a acestora.

Aşa că, în mod firesc, am vrut să văd ce îmi trece prin cap când îmi pun întrebarea: „ce mă face fericită?”

Primele gânduri au fost acestea:

 • Să îmi rezerv timp zilnic pentru mine.
 • Să mănânc sănătos.
 • Să fac mişcare.
 • Să petrec timp de calitate cu prietenii.
 • Să creez legături frumoase cu familia.
 • Să mă simt împlinită la job.

Apoi am stat să mă gândesc câte dintre aceste lucruri devin realitate şi, din păcate, nu am adunat un scor foarte înalt.

Am stat să mă gândesc care ar fi motivele principale:

 1. Petrec mult prea mult timp la job.
 2. Nu reuşesc să mă organizez cu timpul.
 3. Amân să fac un plan săptămânal.
 4. Dacă am un plan, nu îl duc la bun sfârşit.

În a doua zi de curs am ajuns mai devreme şi i-am povestit Veronicăi că eu ştiu la ce obiective vreau să ajung, însă nu ştiu cum să fac asta.

Nu ştiu cu ce să încep. Şi că, de fapt, adevăru-i că nu este vorba doar de a începe, este vorba de a duce la bun sfârşit.

Răspunsul pe care l-am primit mi-a adus mare bucurie, pentru că mi-a dat de înţeles că nu sunt singură în această situaţie şi că prin câţiva paşi pot ajunge să echilibrez diferitele paliere din viaţa mea.

 1. Pot să îmi rezerv timp pentru mine şi să fac mişcare prin participarea la cursurile de yoga.

O şedinţă de Nirvana Yoga are exerciţii dinamice, Salutul Soarelui, posturi de yoga, relaxare finală, respiraţie şi meditaţie. După o oră şi jumătate plec zen şi plină de energie.

 1. Pot să mănânc sănătos dacă îmi fac coşul săptămânal, fie de la piaţă, fie online.

Veronica este şi nutrition coach, aşa că mi-a dat opţiuni de ferme bio, website-uri şi magazine din care se aprovizionează ea.

M-a sfătuit să îmi fac un coş săptămânal şi mi-a dat câteva reţete sănătoase şi rapide ca să încep să îmi prepar singură prânzul şi snacks-urile pentru birou.

 1. Mi-a explicat că schimbările necesită timp, că trebuie să am răbdare şi să fiu empatică cu mine însămi.

Dacă am nevoie să petrec mai puţin timp la birou şi mai mult timp cu familia şi prietenii, atunci va trebui să îmi organizez timpul mai bine şi să devin mai hotărâtă atunci când îmi propun să duc ceva la bun sfârşit.

Am aflat că yoga ajută la creşterea puterii de concentrare şi întăreşte acea parte interioară care ne ajută să luăm decizii pozitive pentru noi.

Din ce am simţit după primele cinci zile de curs, relaxarea şi reconectarea cu mine, tind să cred că este adevărat.

Vreau să continui practica, pentru a putea simţi aceste beneficii de care ne-a vorbit Veronica, să pot învăţa să duc la bun sfârşit ce îmi propun şi să găsesc acest echilibru între viaţa personală şi cea profesională.

Dacă vrei şi tu să încerci un curs de yoga pentru începători o poţi face la Studioul Nirvana Yoga din Bucureşti, Sector 2, rezervându-ţi covoraşul la 0733.756.897 sau yogi @ nirvanayoga. ro.