voluntariat

Voluntar fiind, proiecte cutreieram

Pe 5 noiembrie, este ziua internationala a coordonatorilor de voluntari. Ar trebui sa ma sarbatoresc poate si eu, dar eu m-am retras usor din aceasta arie. Nu sunt sigura ca vreau sa ma retrag de tot, dar cert este ca mi-am incheiat colaborarile cu ONG-urile cu care colaboram. Am luat o decizie de care putini oameni m-au intrebat daca sunt sigura, iar mult mai putini de atat au inteles de ce am luat aceasta decizie.

Pot sa spun cu mana pe tona de mailuri, sau pe lista de prieteni de pe facebook, pe zambetele unor oameni la care-mi aduc aminte vag numele, dar stiu exact ce si cand faceau. Pot sa spun cu mana pe zecile de telefoane pe care le-am primit de-a lungul timpului ca-mi lipsesc oamenii aia veseli. Imi lipsesc tabelele si omuletii, imi lipseste entuziasmul si stresul. Entuziasmul lor, stresul celor din jur. Cu multa durere in suflet mi-am luat la revedere de la proiecte dragi. Proiecte in care am investit ani de zile, proiecte din care am invatat. Am invatat cum se face, am invatat cum nu se face. Am invatat poate de la unii care invatau si ei la randul lor, dar am invatat lucruri pe care mai apoi le-am aplicat si eu.

Am invatat ca trebuie sa respecti toti oamenii din jurul tau oricat de dubiosi ar parea la prima vedere. Ca trebuie sa-ti pastrezi calmul oricat de greu ar fi pentru tine, nicio secunda sa nu uiti ca oamenii aia fac probono un lucru, se dedica prin toata fiinta lor si pentru asta merita tot respectul din lume. Am invatat multe de la cativa coordonatori de voluntari din tara asta si mi-as dori ca intr-o zi sa fiu si eu macar pe jumatate la fel de perfectionista ca ei.

M-am lovit cumva de niste oameni foarte doritori de a lua responsabilitatea atat de usoara a altor oameni. De a lua sub ei responsabilitatea de a face coordonare de voluntari. M-am lovit de acesti oameni care pareau atat de dedicati, atat de dispusi sa faca totul ca sa fie bine pentru voluntari, cand colo, faceau totul pentru a fi bine doar pentru ei. In momentul in care lucrezi cu voluntari, tu ca si coordonator esti cel mai mic. Pui interesele lor pe primul loc, langa cele ale organizatorului. Esti mama care-i tine de mana pe cei doi copii si trebuie ca ei sa invete sa se joace impreuna. Esti stalpul de rezistenta al cladirii, esti omul care trebuie sa comunice si sa aiba incontinuu grija ca fiecare omulet sa fie multumit.

In momentul in care, tu ca si coordonator pui interesele tale, castigurile tale mai presus decat ale voluntarilor. In momentul in care iei din ceea ce trebuie sa ajunga la voluntari ca sa ai tu mai mult, ii minti, strigi la ei, nu le raspunzi, nu le dai feedback, nu ii feliciti. In acel moment, trebuie sa te iei si sa mergi cat vezi cu ochii pentru ca tocmai ti-ai bagat picioarele in ce s-au chinuit ani de zile sa implementeze cei de inaintea ta. Voluntarii aia nu or sa mai aiba incredere in proiectul/organizatia respectiva multa vreme.

In ultimele luni, am vazut proiecte unde volutnarii mi se plang mie (care n-am nimic in comun cu proiectul) despre peripetiile cu coordonatorul. Sper ca stiu ca intotdeauna or sa aiba in mine un prieten care sa-i ajute cu un feedback. Nu cred ca am sa ma mai intorc pe drumul asta curand, cu toate ca mi-e dor de el cu toata fiinta lui. Momentan vreau atlceva in viata mea.

Vreau sa mai spun un lucru

– dragi noi presedinti de organizatii, treziti peste noapte cu 3 luni experienta si cururi pupate sefi peste voluntari. Aveti incredere in oamenii care va dau feedback si va atentioneaza uneori – in special daca au multa experienta in spate

– dragi coordonatori de voluntari, tineti cont : voluntarii nu sunt sclavii vostri personali!

– dragi coordonatori de voluntari, va rog, nu mai dezamagiti oamenii

– dragi voluntari, sa nu va mai fie frica de feedback !

– dragi organizatori. Cascati putin ochii si pe aria de voluntari, oamenii astia comunica cel mai mult despre evenimentul pe care-l reprezinta si este in interesul vostru sa o faca atunci cand sunt mandri si entuziasti, nu dezamagiti