in cautarea perfectiunii

Usa fericirii mele

De cand au terminat ai mei parinti de constuit casa si s-a trecut la amenajari interioare, toata familia a devenit experta in asa ceva. De la cum trebuie sa rate prizele, candelabre, mobilier si multe altele. Nu credeam vreodata sa stiu atatea despre amenajari interioare. Cea mai grea decizie a fost, sa spun cu mana pe inima: cum vor arata usile din interior!

Eu nu mai vroiam usa cu geam, sau de sticla, sau de orice, pentru ca mi se pare foarte oldish. In plus, trebuie sa freci pe geamu ala pentru ca toata lumea va pune mana pe el. Daca pune doar mana, parca nu este asa de nasol, dar fiind casa de vacanta, la cate chefuri or sa se dea acolo, cat alcool va curge sa ne spele ficatii, nu trebuie sa bei foarte mult pentru a uita ca e usa din geam si sa te lovesti de ea. Astea mi se par pretentioase si greu de intretinut.

Usile glisante in schimb, ma pasioneaza de cand eram mica. Adoram sa merg la vecina de la 3 doar pentru ca aveam voie sa ma joc cu usa glisanta de la bucatarie. Bineinteles ca mama nu a vrut vreodata sa ne punem si noi asa, pentru ca nu se inchide bine si intra fumul in toata casa. Doar ca mama nu a inteles ca eu vreau usa de genul ala la mine la camera. Mai tarziu am descoperit ca intrarea de la mine de la camera e pusa cam aiurea si nu e prea comoda o usa de genul ala.

Acum cativa ani, am fost la un prieten in Bucuresti. El avea toate usile din interior de la casa glisante. De ce? Pentru ca se reduce zgomotul, mai ales atunci cand vii la 5 dimineata destul de vesel. Sansele sa iti scape usa cand o inchizi si sa o trantesti sunt mai mici daca ea este glisanta. Se inchide mai bine decat celalalte si nu prea scartaie. Bine, daca nu e instalata bine si se joaca prea multi copii cu ea, o sa inceapa dupa o vreme sa scartaie si trebuie unsa. Nimic nou sub soare, toate usile au problema asta.

Ascultand teoria mea despre usi, mama a cedat. A pus la baie usi cu geam mat, ca sa fie ea multumita, iar la dormitoare usi glisante. Teoria ei este ca trebuie sa auzi usa de la baie nu usa de la dormitor, pentru ca este mai important sa stii ca e libera baia decat sa te intereseze cine s-a dus la culcare. In plus, daca ai musafiri care sforaie, e mai bine ca zgomotul sa nu patrunda in toata casa, iar daca la dormitor e usa cu geam, poate sforaitul il crapa.

Bineinteles ca dupa ce au montat mesterii usile, am petrecut cateva minute bune amintindu-mi de copilarie si jucandu-ma cu ele. Sunt atat de silentioase, de usoare, de frumoase incat uneori visez ca vreau o casa facuta doar din usi si geamuri.