Aberatii speciale

O poveste cu ups si centrale termice

Cu fiecare moment cu care se apropie iarna, ma amuza toata joaca de pe net intre oamenii din Bucuresti si cei in provincie. Pe la noi prin provincie, se poarta centralele termice prin apartament. Unii au facut decizia, poate nu foarte inteleapta, ca toata aparatura din apartament sa fie pe curent. Este un lucru bun, dar e mai nasol cand se intampla si toata casa devine usor nefolositoare. Statul pe intuneric e romantic, doar daca stii cu siguranta unde ai pus lumanarelele sau, daca te-ai gandit sa-ti cumperi niste ups-uri puternice pe care sa le insiri prin casa. Asa, sa fie.

Cele mai tari, mi se par ups-urile pentru centrala termica. Cel putin ai mica garantie ca daca te lafai la un dus fierbinte si se ia curentul, apuci sa te desapunesti cu apa calda, si nu devii un om venit din epoca de gheata care primul lucru pe care-l face cand se ia curentul e sa-si faca un ceiut pentru viitoarea gripa de la dusurile cu apa prea rece.

Cred totusi ca ups-urile trebuie puse pe la fiecare lucru important din casa. Stabilizatoarele astea de curent, ajuta la toate momentele alea in care Electrica se gandesc sa faca teste in zona si in mijlocul serialului, sau jocului pe calculator. Ups-urile astea (daca nu uiti sa citesti instruciunile, ca trebuie si ele intretinute), te scapa in primul rand de injurarea de zor a companiei de electricitate atunci cand prin fluctuatiile de tensiune iti arde ceva prin casa.

Poate ca aparatura electronica este inlocuibila si nu exagerat de scumpa, dar centrala, frigiderul, aragazul, astea sunt lucruri pe care nu vrei sa le pierzi si sa incerci sa traiesti fara ele cateva zile. Incearca macar pentru o secunda sa te gandesti ce s-ar intampla daca in mijlocul iernii, cu zapada si putin ger, este o cadere de tensiune care duce la stricarea centralei pentru ca fluctuatiile de tensiune nu au fost protejate de un stabilizator de curent well. O sa stai cateva zile in frig, o sa iti distrugi poate mai multa aparatura prin casa din cauza temperaturii scazute. Cand iti vei reface centrala (lucru care probabil ar putea dura intre 1-4zile, depinde cand se strica si cat de mult detii banii pentru achizitionarea unei noi), iti vei da seama ca toti peretii apartamentului tau deja s-au racit si va trebui sa reincalzesti casa. Pe langa toate astea, posibil sa te si racesti bine cu un drum. Butterfly effect.

Ne bazam intotdeauna pe faptul ca lucruri rele nu ni se pot intampla noua, dar atunci cand se intampla mergem ori pe Asa o vrut Domnu` sau pe apai asa ceva numa oamenilor buni se poate intampla. Dam vina pe orice altceva, dar nu suntem atenti la faptul ca noi suntem de vina ca nu ne-am protejat, cand era atat de usor sa faci lucrurile astea. Nu este greu sa iti protejezi aparatura din casa, dar este un lucru important pe care trebuie sa-l faci, lucru pe care in general il realizezi doar cand Doreii de la Electrica fac teste sau se joaca si tie iti fac becurile din casa de parca ar fi beculetele de pe pomul de Craciun.