uimita de lume

Tragand cu urechea

Sunt un om curios. Sunt un om foarte curios caruia ii place sa asculte, sa ajute, si sa se bage in seama daca se poate. Sufar de multe ori de un exces pe care multi ar vrea sa-l opreasca, iar unii dintre ei mi-o spun frumos si fara suparare: nu vrei sa mai taci?

Da. Uneori sunt asa:

Am dobandit uneori obiceiul de a iesi in oras, a-mi savura un ceai si a ma bucura de o lectura. E usor chiar daca nu pare. Mai tin agenda langa mine pentru ca niciodata nu stii cand iti apare vreo idee din ceea ce citesti. Sau, din ceea ce auzi. Da. Imi place sa trag cu urechea la discutiile de la cealalta masa, uneori, cand sunt frumoase mai imi place si sa notez in agenda bucati din ele. Inteleg ca e un obicei urat, dar eu il vad ca unul inspirational.

Ma inspir din discutiile lor pentru a scrie viitoare articole, sau, pentru a pastra momente epice. E drept ca multe dintre ele nu le mai pun in contexte pentru a avea sens, dar stiu ca o sa vina si ziua lor. Asemenea bucati e pacat sa fie uitate si ucise in agende.

Sa sar peste introducerea mare si sa povestesc o patanie, de la care ar putea porni lejer o carte, de la care cred ca putea porni inclusiv Lolita, sau o poveste care pare rupta din suflet de oameni care stiu sa sufere. Oameni indeajuns de artisti incat sa te convinga ca iubirea e o arta si acesta este motivul pentru care atatia s-au inspirat in tablouri si scrieri. Au transformat iubirea in arta, ca dovada ca: se poate.

Intr-o primavara, asteptam barfa de miercuri cu o prietena. Dau fuga pana la facultate ca mai apoi sa descopar ca s-a anulat cursul pe motiv de “lene”. Realizez ca acum am 2 ore cu care n-am ce sa fac, drept urmare imi plantez oasele plictisite intr-o ceainarie mica. Atunci cand spun ca-i mica nu exagerez cu nimic: 10 mese si te bucuri de primavara cand e usa deschisa si nu e fum inecacios. Imi iau o cafea cu martipan imi scot cartea si agenda si incep a lectura.

*cele 10 mese sunt destul de inghesuite, drept urmare ei obisnuiesc sa dea muzica tare pentru a acoperi discutiile oamenilor, chiar daca pentru a te auzi cu cel de langa tine trebuie sa urlii si n-ai rezolvat nimic.

Langa mine la o masa era o doamna cu piciorul in ghips si cu carjele langa scaun. Mai trageam cu ochii la ea admirand puterea de care da dovada iesind in oras cu carjele. Doamna era pe la aproximativ 50 ani si asculta cu multa atentie ce ii spunea domnul din fata ei. El avea aura aceea de artist, o aura cu care trebuie sa te contopesti. Privirea visatoare si vorbele alese. Vorbea incet, chiar daca muzica urla. Am prins franturi din discutie apoi am inceput sa trag cu urechea binisor si sa notez in agenda ce spunea.

Spunea ca sufera de sensibilitate. Povestea cum o domnisoara de 19 ani (fosta colega de-a fiicei lui mici de liceu), a reusit sa-l faca sa sufere de sensibilitate. A reusit sa il faca sa se indragosteasca de el (el, profesor de romana la un liceu), si sa se foloseasca de el. I-a furat sufletul pentru ca ei ii facea placere sa se intaleasca cu tipi mult mai batrani decat ea si sa-i manipuleze prin aura erotica pe care o purta.

Personal nu-mi venea sa cred ce-mi aud urechile. Povestea cu atata pasiune incat uneori imi venea sa-i spun sa vorbeasca mai rar, pentru ca nu pot sa scriu atat de repede. Am aflat intre timp ca incercase dupa despartirea de cea tanara sa refaca ce-a mai ramas din relatia cu fosta nevasta, dar era greu de reaprins flacara dupa 10 ani de divort. Se simtea singur si nu intelegea cum cineva poate sa profite de tine, doar pentru propria placere.

Era socat chiar si de faptul ca nimeni nu avea nimic impotriva cu relatia lui – din membrii familiei lui, si parea sa fie ceva foarte frumos. Dupa 2 ani de relatie tinerica l-a parasit secandu-i sufletul.

Au plecat asadar repede, iar compania mea la ceai a venit si ea. Am inchis caietul cu notitele despre spusele lui si am ramas pe ganduri.

Am inceput sa-mi reiau obiceiul de a sta in ceainarie si a lectura in liniste.

Intr-o zi, am observat iar prezenta aceluiasi domn. M-am pus strategic cu spatele la dansul pentru a nu fi  tentata sa ma holb. La un momentdat, am auzit ceva zgomote in spatele meu si vocea lui. M-am intors si am observat ca doua domnisoare doreau sa-i faca o poza. Cum nu m-am mai abtinut din a ma holba, de aceasta data mi-a prins privirea. Oricat am incercat eu sa ma fac de mica, m-am trezit cateva minute mai tarziu cu el la masa la care stateam eu. Dorea sa-si incarce telefonul in priza de langa masa.

Am fost tentata pentru un moment sa-i recomand sa isi incarce telefonul la o alta priza – mai erau multe libere – dar m-am gandit ca ar trebui sa-i fac jocul. Cateva secunde mai tarziu mi-a parut rau. Mi-am dat seama ca eu notam in aceeasi agenda. Cateva pagini mai in fata erau inscrierile discutiei lui – de zilele trecute.

M-a tras de limba vrand sa stie ce citesc si mai apoi ce inteleg din ceea ce citesc. Se apropia tot timpul de mine si imi reprosa ca fumez. M-a chemat la o cafea cateva zile mai tarziu, dar l-am refuzat. Discutia din acea zi imi ajunsese. Nu vroiam sa ma bag mai tare in gura lupului, chiar daca eram curioasa de povestea lui. A fost foarte jignit de refuzarea mea, reusind sa-mi spuna: “Am fete de varsta ta care mi se daruie fara sa puna intrebari, iar tu faci pe artista!”.

Mi-a scris o poezie in agenda, pe care o mai citesc amintindu-mi uneori de el. Nu l-am mai vazut de atunci, iar uneori ma intreb ce mai face, daca mai are vreo iubita tanara.

Aventura asta intotdeauna ma face sa vreau sa scriu ceva mai mult pe tema ei. Acum am prins putin curaj. Poate ca momentul cand am s-o intind pe mai multe pagini se apropie.

În ianuarie, Editura Univers sărbătorește luna Enigma, luna dedicată colecției de cărți polițiste și thrillere, una dintre cele mai vechi serii ale editurii: concursuri, mistere de dezlegat, informații atractive despre cărțile, autorii dar și cititorii Enigma, oferte și reduceri. Mai multe detalii găseşti aici: http://www.edituraunivers.ro/12-enigma