uimita de lume

Toti pentru unu, si fiecare pentru el

S-a dovedit de-a lungul timpului: ce face unul dintre noi (oamenii acestui pamant) are repercursiuni asupra celorlalti, fie ac ne convine, fie ca nu. Acesta este felul de a fi al omenirii. E un butterfly effect. Daca eu ma duc la magazin, fac vanzare, vanzatoarea face vanzare sefului, care are bani sa cumpere alta marfa pentru mine, are bani sa cumpere de mancare familiei, si sa plateasca vanzatoarea, si tot asa, iar daca eu nu ma duc la magazin, el nu are (am folosit eu pentru o masa de oameni, nu cumpar eu indeajuns incat sa hranesc cateva familii, dar am subliniat ideea).

Nu cred ca acelasi studiu a dovedit si ca sta in fiinta umana, sa furam, daca asta inseamna ca il vom trage in jos pe cel de langa noi. Ce are ma? Jos cu el, de ce lui sa-i mearga bine, daca poate sa-mi mearga bine doar mie.
Eh, ce ti-e si cu fiinta asta omeneasca!
Acum sa trec la poveste.

Se da una bucata insitutie, in care sunt lasate n+k obiecte ale celor care isi perinda umbrele prin ea. Imagineaza-ti aceasta institutie ca o gaura neagra. Da. Cand spun gaura neagra ma refer la gaurile negre interminabile alea despre care vorbesc oamenii de stiinta pe discovery. ( wiki spune : http://ro.wikipedia.org/wiki/Gaură_neagră).

Bun sa dezbatem amanunte despre aceasta gaura neagra. Toata lumea stie problemele ei. Toata lumea o cunoaste. Nimeni nu vede nimic ce duce la marirea ei, pentru ca, asa este normal. Daca exista dovezi, alea de fapt nu exista pentru ca, si cu dovada in mana, TU (cel care dovedesti) nu ai nimic.

Niciodata cand ti se va spune in lume ca se fura sa nu crezi. Asta este un fapt. Fiinta omeneasca are tendinta de a-si insusi ceea ce-i trebuie fie ca e a ei, fie ca nu. Isi insuseste, fie ca va trebui sa cumpere sau sa fure.

Problema este alta. Atunci cand cineva descopera magnetul suprem al acestei gauri negre, face urat. Face urat cu spume pentru ca gaura neagra trebuie inchisa. Si scoate spume peste spume pana cand gaura intreaga este inchisa. Moment de fericire mare, ca gaura neagra a fost inchisa, dar, din momentul in care a fost inchisa, intampinam probleme.

Imi dau seama ca te simti depasit, si ca ai pierdut de mult ideea la ceea ce vroiam eu sa zic. Stiu ca tu nu reusesti sa intelegi ideea de efect butterfly. Pai sa-ti spun. Unii fura, salile se inchid, altii nu pot intra in sali, trei sfert din scoala sta si se uita la usi. De ce? Pentru ca unii fura in loc sa ceara voie. Si aici, efectul de turma nu are rost sa fie mentionat. Logic ca nimeni nu a vazut/facut nimic. Ce e nasol e ca, fie ca vrei, fie ca nu vrei, in majoritatea institutiilor de acest gen, se merge pe regula “toti pentru unul, si unul pentru toti”. Partea urata este ca, asta e valabila nu numai atunci cand ne ajutam, ci si atunci cand ne sapam reciproc, unu groapa altuia. Ma dezamageste faptul, ca in ultima vreme, am vazut oameni care sunt instare sa te sape, pana la maduva osoasa. E frustrant. E trist. E adevarat.