uimita de lume

To tips or not to tips

De cand cu noua lege a ANAF, sunt locuri in care-mi vine sa nu mai dau bacsis. Apoi imi amintesc ca servirea totusi a fost frumoasa, oamenii amabili, merita putin pentru efort, chiar daca statul s-a decis sa le ia 16% pentru de toate. Sa iesim la pensii si sa ne bucuram de astia 16%.

De cate ori ma duc in ceva local, am obiceiul sa salut lumea. Fie ca-i cunosc fie ca nu. Doar am venit la ei, ii salut. La masa la meniu spun multumesc, iar dupa ce-l frunzaresc (sau nu), privesc ospatarul in ochi cand ii spun ce doresc, lasandu-mi device-urile sau gandurile deoparte. Dau si-un zambet, doar merita ca-si face treaba, iar zambetele se castiga prin amabilitate.

Apoi dau de ospatari ca cei de ieri, care vine ca mutul la masa si-mi tranteste meniul, fiind doar ei fara vreun ochi de patron, muzica urla in boxe si deloc muzica potrivita pentru modelul ala de local. Parca mi se acrise. Stiam din recomandarea unei prietene si testarea mea de cu o saptamana inainte ca e un loc linistit, cu muzica in surdina, confortabil. Chiar daca terasa arata ca cea de la Infinity cu saunele alea de Ursus, chiar daca candelabrul ala prins de aerisire se potriveste – ca un calendar prins de aerisire, mi-a placut starea pe care o are locul, muzica aia care era inspirationala, amabilitatea oamenilor.

Fiind doi fumatori la masa, timp de 4 ore, scrumiera a fost schimbata de 2 ori. Iar noi am fumat, in 2, fiecare cam jumatate din pachet. Radeam si spuneam ca facem expozitia celui mai perfect scrumat. Razi tu razi, dar nu e rasul tau. Bautura a fost buna, dar ospatarul mi s-a parut mai cocalar decat cei de la janis. Cand il vedeam cum se bataie si se rupe-n figuri pe ritmurile muzicilor comerciale care urlau in boxe mi s-a facut putin gretica. Da-i cu limonada ca-ti dai gheata.

Dupa ce ne-am holbat cateva minute dupa el, am reusit sa-i facem un semn subtil. Nu a inteles semnul asa ca a venit la masa. L-am rugat sa aduca nota. A venit exact doua tigari fumate mai tarziu. In conditiile in care nu au fost sudate tigarile, si nici trase de ele sa fie gata in 5 minute. Sa aproximam o perioada de 20 min pana la nota, in conditiile in care el terminase deja de luat si dus comenzile la cele 2 mese care au venit dupa noi, iar colega lui se ocupa ducand comanda de alte 2 mese. M-am dus pana la baie sa vad ce face, poate omul uitase. Povestea cu niste prieteni la o masa. Din respect, nu statea jos, dar erau foarte prinsi in discutii.

Cat ii lasam? 2 lei e ok?i

Pentru o astfel de servire, in general eu nu las nimic, dar oricum sigur ma tine minte ca i-am lasat un tips prea mic pentru toata nota. Sunt curioasa daca a facut bon pe el sau i-a bagat in buzunar.

Tipsul se merita. Intretii clientii, schimbi scrumiere, saluti. Nu trebuie sa purtam discutii de parca ne purtam de-o viata, ma astept sa ma servesti pe cat poti tu de prompt in functie de cat e de aglomerat localul. Daca localul e gol, am pretentia cumva, sa te mai uiti din cand in cand la mine. Poate mi-e sete, poate vreau ceva. Poate am fumat ca turcul si nu mai am unde sa scrumez.

Fara sa uitam va rog din vedere promisiunea mea de a nu ma mai duce la Enigma in viitorul apropiat, dupa o multime de experiente de proasta servire si comenzi care n-au mai ajuns pe masa pentru ca angajatii erau prea ocupati sa stea intr-un colt la o masa si sa butoneze telefonul.

Inteleg ca este un circuit. Eu nu las tips, tu ma servesti prost cand mai vin. Dar eu nu-ti las tips pentru ca nu mi-a facut palcere modul in care m-ai servit, deoarece ai uitat sa saluti, sa-mi aduci o parte de comanda sau am venit dupa minute bune de asteptat nota la tine sa iti platesc direct, iar tu ai ramas socat ca plec si am banii fix pregatiti.

Da, sunt si oamenii care nu lasa tips pur si simplu, dar in fond si la urma urmei, este alegerea mea daca iti las ceva sau nu, iar daca eu iti cer o cafea care e 5,7 lei si iti dau 6, poate nu am pretentia sa-mi dai aia 0,3 banuti, dar vreau sa te vad ca vrei sa imi dai restul iar apoi sa ma hotarasc daca il vreau sau nu.

– Chiar vrei rest 30 bani?

– Da!

sursa foto