voluntariat

Tipologii de voluntari

De multa vreme am articolul acesta in minte. M-am gandit tot de atata vreme ca poate nu este bine sa-l scriu. Poate ar trebui sa nu spun nimic pe tema asta, poate am sa supar oameni. Apoi m-am gandit ca vreau sa il scriu, pentru ca nu o sa spun nimic nou. Am sa arat o situatie, am sa vorbesc desper tipologii de oameni. Tipologii pe care i-am intalnit eu de-a lungul anilor prin toate proiectele si evenimentele pe care le-am facut, sau tipologii pe care le-au intalnit prietenii mei. Nu pot sa spun ca am avut chiar cu toti contact, dar poate ca acesta o sa devina un articol frumos atat pentru cei care se ofera voluntari in proiecte cat si pentru cei care coordoneaza voluntari.

De la inceput trebuie inteles conceptul de voluntar. Conform dexonline:

VOLUNTÁR, -Ă, voluntari, -e, adj., s. m. și f. I. Adj. (Despre oameni și manifestările lor). 1. Care acționează de bunăvoie, din proprie inițiativă, nesilit de nimeni, în mod conștient; (despre acțiuni) care se face de bunăvoie, fără constrângere. ◊ Act voluntar = acțiune săvârșită de cineva în mod conștient, voit. 2. Care exprimă voință. 3. Care își impune voința; autoritar. II. S. m. Persoană care cere să fie chemată sub arme fără a avea această obligație; p. ext. persoană care ia parte la o campanie militară din proprie inițiativă sau care se oferă să execute o misiune de luptă. ♦ Persoană care se oferă să facă un. serviciu de bunăvoie și dezinteresat. [Var.: (II) (înv.) volintír, volontír s. m.] – Din fr. volontaire,lat. voluntarius, rus. volentir.

Asadar, definita nu este chiar atat de grea, dar responsabilitatea este mai mare decat cea pe care o poate spune orice definitie.

Un voluntar are o responsabilitate imensa, chiar daca el realizeaza sau nu, un proiect, oricare este el, care are voluntari, isi pune baza in ei. Oamenii din spate se bazeaza pe faptul ca voluntarul X sau Y a promis  ca va ajuta la ceva. Incepand cu lipitul de afise sau pur si simplu un act de prezenta, oamenii se bazeaza pe promisiuni. Stiu, noi oamenii avem un prost obicei din a avea incredere in voluntari, din a crede promisiunile pe care acestia le fac si apoi prin a ramane complet dezamagiti.

Poate ca nu inteleg eu conceptul destul de bine din perspectiva unui voluntar. Nu inteleg eu ca omul acela s-a angajat ca pe timpul lui liber sa faca ceva, care ma ajuta pe mine, fara sa primeasca nimic in schimb. Bullshit-urile cu experienta voluntara sunt ceea ce conteaza pentru acel om nu sunt bune nici macar de un curs motivational. Voluntarul vine pentru ca vrea. Nu asteapta nimic in schimb, dar se bucura daca primeste.

Voluntarul trebuie sa primeasca in primul rand: RESPECT, apoi de la astea pleaca micile atentii de bun simt: o apa si-un sandwich. Ii mai dai un tricou, ii asculti off-ul, il imbratisezi si ii spui ca e minunat. E tot ce poti sa-i oferi, iar el va aprecia acest lucru.

Voluntarii sunt acei oameni ai evenimentelor/festivalurilor cu care lumea se poarta cu cele mai frumoase manusi (sau asa ar trebui). Sa fie tot timpul multumit, sa fie ok, sa aiba timp, sa se distreze, sa fie relaxat, sa nu fie stresat, sa fie in zona lui de confort. Totul trebuie sa fie perfect, sa ai grija ca fiecare voluntar sa aiba tot ceea ce-l face sa fie fericit, pentru ca fara el, o parte a acelui proiect nu ar exista.

Acum ca am incheiat introducerea despre ce inseamna un voluntar, sa vorbesc asadar despre tipologiile de voluntari intalniti (de mine sau colegii mei care lucreaza cu voluntari).

 • Entuziastul – este acel om care este atat de plin de entuziasm, da atatea idei, incat nu stii ce sa faci. Il privesti si il asculti. Are multe idei, iar fie ca le pui in aplicare sau nu, el le are. Doar ca, de cele mai multe ori o sa le puna in aplicare doar pentru ca le are. Ceea ce este un lucru bun, pe cat este de rau, deoarece el nu o sa stie intotdeauna tot contextul sau efectul de bulgare de zapada a ceea ce a facut. Efect care, atunci cand bine intentionat face un lucru prost, iar totul se transforma intr-un balaur cu multi oameni din organizare care zbiara isteric unii la altii intr-un birou pe la 3 dimineata.
 • Idealistul – pus la punct cu toate gandurile, vine sa priveasca totul ca pe o idee inovativa. Majoritatea proiectelor sunt idei inovative, iar idealistul simte ca trebuie sa fie el cel care inoveaza cat mai mult in proiect. O sa ajute mult la ideea la care se implica, dar o sa se supere foarte repede atunci cand nu sunt puse in practica majoritatea ideilor lui, sau cand, procedeul ideal al viziunii asupra proiectului nu este respectat.
 • Neutrul – nu ii pasa foarte mult ce se intampla, cine se cearta sau cand se intampla. O sa ridice din umeri intotdeauna si o sa se ofere doar acolo unde nu se ofera nimeni. O sa ramana in proiect pana se plictiseste, el oricum e acolo deoarece are prea mult timp liber. Multa performanta nu o sa dea, dar e acolo sa ajute, iar daca ii captezi atentia, o sa ajute mult.
 • Nemultumitul – oricat de mult incerci sa-l multumesti, sa-l pupi in fund, sa-i faci pe plac, el tot timpul o sa aiba ceva de comentat. O sa te enerveze si o sa te scoata din minti. O sa iti vina sa urlii la el si o sa te saturi de toate contra-urile pe care ti le arunca. Respira, nu ii trece, el e acolo sa-ti testeze calmul si sa comenteze, iar daca ai noroc sa te ajute. E posibil sa nu fie util, dar in niciun caz nu o sa reusesti sa-l faci sa taca. El e acolo sa fie contra.
 • Vizitatorul – este prezent pe toate foile, raspunde la mailuri sau la call-uri. O sa vina poate la prima intalnire, apoi nu mai auzi nimic de el – vreodata. E in vizita. Exista sanse sa te lase balta in mijlocul unui eveniment. Este chipul pe care n-o sa-l asociezi niciodata cu numele, pentru ca este peste tot in vizita.
 • Atotstiutorul – este poate primul proiect in care se implica, dar el stie multe. Da sfaturi si spune cum ar trebui sa fie lucrurile facute. Se enerveaza cand nu esti deacord cu el si pleaca sau injura. Sau ambele. Nu accepta faptul ca nu are dreptate, dar daca reusesti sa spui ca el si faci ca tine, o sa descoperi ca te poate ajuta mult. Potential si bunavointa este. Deschiderea fata de el trebuie sa fie mare, uneori chiar vin cu idei multe, pe care nimeni nu stie de unde le scoate – pentru ca in general este pe langa context.
 • Muncitorul – o sa puna umarul si o sa te ajute fara comentarii. O sa traga, o sa mute, nu o sa ceara nimic. O sa aiba tot la el tot timpul, o sa vina echipat si cu multe idei. Este cel care o sa taca si o sa faca, iar de multe ori in spate o sa ascunda potentialul celui care avanseaza cel mai repede.
 • Lenesul – o sa faca ce vrea si doar atunci cand vrea. In mare n-o sa faca nimic pentru ca o sa-i fie lene, dar o sa stea acolo sa dea la numar si sa enerveze restul oamenilor ca el nu lucreaza nimic.
 • Lipitoarea – te va pupa in fund. Va pupa tot staff-ul in fund. Nu intotdeauna o sa fie util ca voluntar, posibil sa incurce mult, posibil sa si ajute, dar in orice caz, va dori sa stie tot ce se intampla si va avea buzele lipite de orice fund de staff. Util de altfel pentru lucruri mici, dar daca iti place si crezi ca e de incredere, pentru orice.
 • Fricosul – O sa vina. O sa vrea. O sa aiba curiozitate si potential. Se va pierde pentru ca ii va fi frica de orice implicare. ORICE!
 • Fidelul – O sa vina la fiecare eveniment. O sa vina la fiecare chestie. O sa vina si o sa traga. O sa-l vezi peste tot. Spune “voluntar” si il vezi acolo. O sa se implice trup si suflet, dar nu mai mult decat ii dai. O sa se supere in cativa ani ca nu a progresat, iar mai apoi o sa se opreasca la cateva evenimente de suflet, unde s-a implicat mai mult si a reusit sa progreseze, haterind pe sub buze evenimentele unde altii au progresat.

Cam astea sunt tipologiile voluntarilor. Cred ca n-am ratat niciuna si sper ca n-am suparat pe nimeni. Nu este necesar sa va regasiti undeva. Nu este necesar sa credeti. Dar trebuie sa tineti cont ca atunci cand va oferiti voluntar intr-un proiect, trebuie sa oferiti cel putin respect! Sa raspundeti prompt, sa nu spuneti ca faceti – cand stiti ca nu, sa anuntati din timp orice intervine, sa nu va fie frica, sa dati feedback, sa va plangeti. Sa nu va simtiti ca niste sclavi si sa nu lasati pe nimeni sa va faca sa va simtiti asa. Sa stiti ca sunteti oameni si sa nu uitati ca faceti parte din ceva mare, chiar daca pare mic. Oamenii se bazeaza pe voi, aveti incredere oricat de tulburi par apele.