Gramada

Suntem legati intre noi

Aproape că începusem o discuție în contradictoriu cu un prieten pe tema „suntem despărțiți la mod global doar de 5/6 oameni” . Nu mai știu dacă teoria era cu 5 sau cu 6 oameni, dar ideea este aceeași. El – amicul meu – spune că nu poate concepe cum eu aș putea fi legat de un om din celălalt colț al lumii prin maxim 5 sau 6 oameni. Eu cred asta. Eu cred și susțin cu tărie că Terra este mai mic decât pare.

De ce susțin asta? E simplu. Peste tot pe unde ne învârtim găsim oameni pe care-i cunoaștem. Dacă nu-i cunoaștem pe moment, îi vom cunoaște pentru că ei au în comun cu noi alți oameni care ne cunosc pe noi. E drept că e greu să iei random pe Gigel din Indonezia și să cauți 5 oameni comuni cu el, dar sigur Facebook te va ajuta.

Hai să vedem câți prieteni comuni avem fiecare atunci când ne dăm Add as a Friend. Dacă nu ai niciun prieten comun cu el e tare suspect. Să încercăm să ne uităm printre prietenii noștri de pe Facebook de exemplu și să vedem dacă avem vr-unul cu care nu avem nici măcar un prieten comun.

Fie că ne știm de pe forum-uri, am fost vecini pe FarmVille sau ne-am îmbătat împreună la un voluntariat, ne cunoaștem. Eu m-am convins de asta anul trecut când am pățit o chestie care m-a făcut să spun : ce mică e lumea!

Eram la ziua de naștere a unui prieten, într-un anume club din capitală. Toți ne distram și ne hârjoneam, ca orice grup gălăgios pentru un sărbătorit. Pe de altă parte, eu trebuia să mă văd acolo cu un tip. Respectivul tip cu care trebuia să mă întâlnesc, îl știam de pe ceva forum, sau am jucat rummy prea mult cu el pe ceva site, nu mai știu, cert este că nu aveam nimic în comun cu el. Da. Spun această poveste pentru că tipul cu care trebuia să mă văd, și sărbătoritul se știau de mici. SUNT VECINI!

Acum care era șansa ca eu să agăț random pe un site exact un prieten al sărbătoritului, mai ales că îi știu din medii diferite, ani diferiți, totul este diferit.

Povești d-astea am cu duiumul și sunt sigură că nu sunt singura care ajunge într-un mediu nou și constată că știe pe cineva, sau că cineva de acolo știe pe cineva pe care știe și el. Rar, atât de rar încât nu țin minte să mi se fi întâmplat am pățit să ajung într-un mediu 100% nou și să nu cunosc pe cineva, sau cineva de acolo să nu cunoască vre-un prieten d-al meu. Să fim realiști când îl întrebi pe un om localurile pe unde frecventează, liceul în care a terminat sau alte lucruri e pentru că știi că ați putea avea un om în comun.

Acestea fiind spuse, pe bune? Chiar nu putem fi legați între noi pe plan mondial de maxim 6 persoane? Eu cred că da. E prea mică lumea asta ca să nu ne cunoaștem între noi.