bucati de ganduri

Sunt sistemele de irigatii o necesitate? Afla mai multe despre ele!

Care este nevoia principala a plantelor, si a fiintelor vii, in general? Apa! Fara apa oamenii nu pot trai decat cateva zile, iar plantele nu se pot dezvolta sanatos, ajungand sa se usuce si sa moara. Natura asigura, in mod normal, aportul de apa necesar plantelor, insa din cauza climei tot mai neprielnice, pot trece saptamani, si chiar luni intregi, mai ales in perioada verii, in care sa nu curga niciun strop de ploaie. Acest lucru poate afecta o gradina, deoarece lipsa apei o va face sa fie lipsita de stralucire, iar pe masura ce acest proces se dovedeste a fi mai lung, risti chiar ca aceasta sa se usuce complet.

Pentru a nu sta mereu in baza conditiilor meteorologice, este bine sa ai un aliat de nadejde, iar sistemele de irigatii sunt exact lucrul de care au nevoie plantele pentru a primi apa vitala dezvoltarii lor. Cu toate acestea, daca nu vrei sa la faci mai mult rau decat bine plantelor din gradina ta, trebuie sa stii cateva lucruri despre sistemele de irigatii si despre cum functioneaza acestea. Mai mult, trebuie sa achizitionezi un astfel de sistem si in functie de tipul de gradina pe care il ai, fie ca este una pur decorativa, menita sa iti infrumuseteze curtea exterioara, sau este una de legume, in care iti pui baza pentru o recolta bogata.

Ce trebuie sa stii despre alegerea sistemelor de irigatii?

Primul sfat pe care ar trebuie sa il iei drept litera de lege, pentru binele gradinii tale, este sa nu iei deciziile legate de instalarea unui sistem de irigatii singur. Chiar daca iti depasesti putin bugetul, incearca sa vezi care este parerea unui specialist in domeniu. Al doilea, asemanator primului, este sa nu incerci sa il instalezi singur, decat daca ai mai facut asta si te pricepi. Sistemele de irigatii nu sunt neaparat fizica cuantica, insa iti trebuie putine cunostinte de ordin silvic pentru a le instala in mod corect.

sisteme de irigatii

Daca sistemele de irigatii sunt speciale pentru o gradina pur decorativa, aranjata conform tendintelor in domeniul peisagisticii de catre un profesionist in domeniu, atunci este mai bine ca sistemele de irigatii sa fie la randul lor instalate de acesta sau de un alt expert. Nu numai ca risti sa nu iti uzi gradina intr-un mod eficient, dar poti chiar strica intreaga estetica a spatiului tau verde, care trebuie sa fie intr-un echilibru cu natura. In general, pentru o gradina normala sau o peluza, vei avea nevoie de un sistem de irigatii format din aspersoare. Acestea iti asigura urmatoarele lucruri:

  • Distributia apei aspersate in mod uniform, pe toata raza de actiune a sistemului de irigatii
  • Cantitatea de apa poate fi controlata simplu, in functie de necesitatile plantelor si de perioada anului si, mai ales, a zilei
  • Asigurarea cantatii de apa necesare in mod automat, fara sa fie nevoie ca tu sa faci o anumita actiune care sa iti consume timp

Desigur, in afara aspersoarelor, exista si alte tipuri de sisteme de irigatie mult mai sofisticate, insa acestea se aplica in special in cazul culturilor de anumite tipuri, sau, dupa caz, in cazul unor decoratiuni speciale. Din nou, se prezinta nevoia de a apela la niste specialisti in domeniu.

Daca tot am vorbit de specialisti, poti apela la echipa Arta Gradinilor, cei care se asigura ca fiecare spatiu verde poate fi imbunatatit la nivel de design sau la nivel tehnic, pentru a obtine functionalitate si armonie estetica. Un sistem de irigare complet face parte, de asemenea, dintre serviciile firmei Arta Gradinilor care se ocupa cu amenajarea de gradini, avand in spate oameni cu o vasta experienta in domeniul peisagistic, care te vor ajuta sa gasesti solutia ideala pentru gradina ta.

Pentru alte informatii despre irigare, citeste si acest articol.