in cautarea perfectiunii

Subiect sensibil

azi dimineaţă am auzit a n+k ştire despre o elevă care s-a sinucis din cauza iubirii pentru un profesor. Nu voi discuta punctul meu de vedere despre cei care aleg să ia această decizie. Acela nu este un subiect sensibil, pentru că acolo fiecare are alte păreri şi astea sunt prea împărţite Vreau să dezbat relaţia elev-profesor, din mai multe puncte de vedere, pentru că toată lumea îl acuză pe profesor, iar eu sunt de părere că în multe cazuri vina are cel puţin doi piloni pe care stă.

Aveam o prietenă care în cls a 12-a s-a cuplat cu un profesor de educaţie fizică de la un liceu din alt oraş. Totul era ok, în principal pentru că era distanţa între ei. Profu i-a mărturisit că nu ar fi putut să aibă o relaţie cu ea, dacă ar fi fost din acelaşi oraş, pentru că şi-ar risca slujba. A recunoscut că e sexual atras de multe dinre elevele lui, i de ce să nu recunosc, un profesor la 25-27 ani de sport, face să curgă privirile oricărei eleve.

Alt punct de vedere. O discuţie, între fete, mi-a atras atenţia asupra faptului că au fost o mulţime de profesori care s-au schimbat. Multţi dintre ei tineri, şi bărbaţi şi femei. Diferenţa de vârstă între un puşti de 16-19 ani şi o profesoară care tocmai a terminat facultatea, deci are către 25, nu e mare. El (elevul) se mândreşte cu o relaţie cu o persoană mai în vârstă, mai “cultă”, iar ea (persoana), eh, ce e în sufletul ei nu se ştie.

Ţin minte, acum câţiva ani, îmi plăcea de un tip. Diferenţa de vârstă dintre noi nu era evidentă, dar când era, se vedea că eu sunt cu aproape 4 ani mai mare decât el. De fapt cred ca sunt vreo 3 ani jumate. Dar tot este mult. Eu nu am putut, dar asta nu înseamnă că poate nu mi-ar plăcea să mă cred mai tânără, sau, el mai matur.

E drept că discuţiile sunt limitate din cauza vârstei, dar uneori credem că iubirea nu  are limite. Şi aşa este. Cu un singur “dar” una este ca unul să aibă 20 iar altul să aibă 25, decât unul să aibă 15, şi unul 20. Iubirea nu are limita vârstei, te atinge oricând, dar, diferenţele de vârstă sunt imense, şi se vede.

Nu cred că în toate cazurile profesorul este de vină. Uneori este elevul, uneori sunt ambii, uneori este doar unul. Dar cred din toată inima că mass media, negativează imaginea dascălului tânăr care vine, şi vrea să scape de metodele îmbătrânite ale elevilor, şi din cauza vârstei şi a faptului că a fost probabil, prea prietenos, gesturile lui sunt interpretate greşit, iar atunci, totul se duce pe râpă.

Cel mai nasol gând cu care poţi trăi (tu ca dascăl) este că nu ai reuşit să îî explici, că viaţa înseamnă mai mult, şi eşti cu acel suflet nevinovat şi îndrăgostit în conştiinţă, pe veco