idei

Sonorizarea unui eveniment: boxe active sau boxe pasive, ce să aleg?

O nuntă, un botez sau o petrecere privată… nu au cum să fie perfecte fără muzică. Însă pentru a te bucura din plin de calitatea acesteia din urmă, este nevoie de un sistem audio de calitate. Atenția se îndreaptă astfel spre cele mai importante componente ale acestuia, fără de care sonorizarea unui eveniment nu ar fi posibilă – boxele audio.

Pentru un eveniment de dimensiuni reduse este nevoie de minim 2 boxe cu o putere de 350-500 W fiecare, iar pentru unul mai mare, cu până la 150-200 de persoane, este necesară prezența a cel puțin 4 boxe. Acum, întrebarea pe care foarte mulți și-o pun este: ce tip de boxe să aleg – active sau pasive?

Ce trebuie să iei în calcul când alegi tipul boxelor profesionale?

Diferența între un sistem de sonorizare activ și unul pasiv constă în tipul de amplificare. Boxele active au avantajul că reduc semnificativ timpul de montaj și punere în funcțiune datorită amplificatorului audio integrat. Împreună cu subwooferii activi, pot fi ușor de conectat la un mixer, iar funcția de EQ poate fi îndeplinită cu succes de butoanele amplasate în spatele incintei acustice.

Pe de altă parte, o boxă pasivă necesită amplificare separată. Aceasta are nevoie de un număr mai mare de echipamente și, implicit, de transport până la eveniment, iar montajul trebuie făcut de specialiști pentru a se obține cele mai bune rezultate. Deși prețul de achiziție este mai mic în comparație cu cel al boxelor active, restul elementelor necesare presupun costuri suplimentare, care pot depăși cu mult prețul unui sistem de boxe active.

Și puterea, exprimată de obicei în Wati, este importantă atunci când vine vorba de alegerea unor boxe profesionale. Aceasta este menționată în descrierea produsului și, cu cât este mai mare, cu atât calitatea sunetului va fi mai bună.

Ce trebuie să știi despre calibrarea sistemului de sunet?

Indiferent de tipul de boxe dorit, trebuie să ții cont că pentru a te bucura de un eveniment de succes este nevoie de calibrarea corectă a sistemului de sunet și a sunetului redat. Dat fiind faptul că boxele active au amplificator audio integrat, ele vin cu calibrare acustică gata pregătită de producător, fiind ideale astfel pentru evenimente de mici dimensiuni.

În cazul în care se dorește sonorizarea unui eveniment de mare amploare și bugetul nu reprezintă o problemă, boxele profesionale pasive vor satisface pe deplin cerințele celor ce înțeleg pe deplin necesitatea amplificării de calitate. Pentru a-și îndeplini scopul, este nevoie să fie acompaniate de amplificatoare audio potrivite, rack-uri pentru acestea, crossovere, EQ etc.

La Soundstil se găsesc ambele tipuri de boxe audio. Astfel, dacă se dorește sonorizarea unui eveniment de dimensiuni mari, se poate opta pentru boxe pasive, precum Phonic iSk 215 Deluxe sau MAG AIR-62, iar dacă destinația este o petrecere privată de mici dimensiuni, atunci o boxă activă Show SP-15LA va oferi muzică puternică și de calitate. Dar dacă tot nu te poți decide? Atunci Soundstil îți oferă consiliere pentru produsele comercializare și te ajută să iei cea mai bună decizie.