idei

Scurtă introducere în lumea complexă a instrumentarului stomatologic

În timp ce în mintea pacientului, imaginea unui cabinet stomatologic este reprezentată de scaunul unde urmează să se așeze în vederea rezolvării problemelor dentare, în cea a medicilor dentiști aceasta apare ca un ansamblu de instrumente diferite, de la oglinzi dentare și chiurete, la clești de extracție, fuloare și elevatoare.
Unitul stomatologic și freza dentară – două elemente ce rămân în mintea pacientului pentru eternitate
Evoluția tehnicilor și tehnologiilor din domeniul stomatologiei a condus la eliminarea totală a disconfortului resimțit de pacient în cabinetul dentar. Cu toate acestea, teama de dentist încă persistă, iar majoritatea celor programați la o vizită la cabinet au în minte două elemente – unitul stomatologic și freza dentară.
Unitul, sau scaunul stomatologic, este pentru pacient locul în care urmează a fi  „torturat” cu ajutorul unor instrumente ciudate, iar freza este memorabilă prin sunetul enervant pe care îl emite.
 Astfel, pentru a ajuta pacienții să se relaxeze, medicii dentiști acordă tot mai multă atenție informării, mizând pe faptul că odată înțelese procedurile, instrumentele și modul în care acestea sunt întreținute, cei ce vor apela la serviciile lor vor scăpa de teamă.
Ce instrumente stomatologice nu ar trebui să lipsească dintr-un cabinet dentar?
Lista instrumentelor stomatologice, conform Legii cabinetului medical dentar din România, pe care orice cabinet stomatologic trebuie să le dețină cuprinde numeroase produse necesare unei bune desfășurări a activității. Dintre cele pe care și pacienții le cunosc, chiar dacă poate nu după denumire, se pot menționa:
• Instrumente necesare pentru consultație – oglinzi concave și plane, pense, sonde, spatule bucale, tăvițe de consultație etc.
• Fuloare – instrumente metalice, folosite pentru obturarea cavităților dentare;
• Seringi și clești pentru extracții dentare;
• Elevatoare – instrumente utilizate pentru extracții dentare și ale resturilor radiculare;
Instrumente stomatologice pentru mica chirurgie – chiurete, excavatoare, foarfeci, pense etc.
Dezinfectarea și sterilizarea instrumentarului stomatologic sunt obligatorii
Datorită rulajului mare de pacienți într-un cabinet dentar și a utilizării dispozitivelor rotative, ce conduc la împrăștierea materiilor organice, frica multor dintre cei ce au nevoie de servicii stomatologice este justificabilă. Aceștia însă trebuie să fie conștienți de faptul că fiecare cabinet urmărește procese clare de sterilizare a instrumentarului și de igienizare a spațiului.
În plus, instrumentarul dentar se împarte în două mari categorii:
• Instrumentar menit să fie utilizat o perioadă mai lungă de timp – acesta este supus unui proces de dezinfecție/sterilizare;
• Instrumentar de unică folosință – cuprinde o gamă largă de produse consumabile, care sunt de unica folosinta: gen truse de consultatie de unica folosinta, linguri de amprenta,aspiratoare, pahare, bavete, manusi etc.
Igiena este extrem de importantă în acest domeniu astfel că sterilizarea instrumentarului medical are loc zilnic, iar pacienții nu trebuie să se îngrijoreze în privința calității aparatelor, pungilor și substanțelor utilizate în acest proces deoarece sunt cumpărate de la firme specializate și respectă legislația în vigoare.
Dentex – unul dintre cele mai mari magazine online ce oferă produse stomatologice
Pe Dentex.ro se găsesc toate cele necesare echipării de la 0 a unui cabinet stomatologic. Compania deține un catalog de produse vest, în care cabinetele și clinicile dentare pot găsi produsele necesare, la prețuri accesibile.
Atât instrumentele stomatologice, cât și restul produselor stomatologice vândute de Dentex oferă garanția calității. Acest lucru se poate observa din dorința tot mai mare a clienților de a alege produsele companiei și din faptul că aceasta este în top 5 furnizori din România în acest domeniu.