Aberatii speciale

Razboiul culorilor

Cand eram eu copil mic si rasfatat, vroiam sa ma diferentiez de copii de la bloc. Drept urmare, am rugat-o pe o matusa d-a mea sa ma invete sa fac cubul rubik. Toata lumea era mandra la noi la bloc, toti stiau face cubul rubik. Pana la urma, m-am suparat pe ei, eu nu mai eram speciala, toata lumea stia, drept urmare, m-am razbunat. I-am lasat sa uite cum se face, si apoi iar am aparut cu dragostea mea de cub rubik. Acum lumea nu mai stia cum se face, isi amintea doar vag, si eu de razbunare nu le-am zis ultimele miscari.

Ani mai tarziu, am incercat o maturizare, a fost un esec, si am descoperit iar cubul rubik. Soarta mi-a fost potrivnica deoarece oricat m-am chinuit nu mi-am amintit cum naiba se face algoritmul de final. Nu stiam eu atunci youtube asa ca, am asteptat pana a venit matusica in vizita si am rugat-o sa-mi aminteasca si mie.

De-a lungul timpului am uimit pe toata lumea cu abilitatile mele innascute de a face cubul rubik. Il purtam in geanta cu mine, uimeam copii mici, ce mai, un adevarat magician. Am deja vreo 3 pe acasa. Mai am cate un musafir uneori care le amesteca, si timp de cateva minute iar stau sa fac cubul rubik, ca nah, toate trebuie sa fie facute.

Zilele trecute, m-o mancat in cur si am facut o investitie serioasa de un cub rubik mai mare, nu asa cum au toti copii. Il amestec eu mandra, caut pe youtube tutoriale si da-i sa vad.

Episodu unu : ala imi explica miscarile, care-i dreapta, stanga, sus – jos, ca n-are mijloc, ca e diferit de cubul de 3x3x3, ca asta nu prea are algoritm dupa care se face, ca totul e random, e dupa soarta.

Episodu doi : incepe ala sa-mi faca un algoritm sa pun mijlocu. Imi prind urechile, fac mijloace, foarte mandra, apoi ala imi zice : ai grija fiecare mijloc sa fie la locul lui. Ma uit io la cub, asta-i nebun, ala-i locul lui. Apoi ala imi explica : stii, mijlocu nu e stabil ca la ala de 3x3x3 tre sa te asiguri ca ii acolo unde trebe. Uita-te la colturi. Ma uit la colturi totul ok.

Epidodu trei : incepe ala sa urle ca descreieratu sa ma ultra asigur ca mijlocu ii unde trebe. Acolo ii ma, zi ce facem amu. Sta ala, imi explica sa fac margini de cate doua. Fac margini pana cand era sa raman cu piesele in mana de la o miscare prea brusca. Ma uit io la cub : ni ma, cum seamana cu ala de 3, ce algoritm o fi avand. Tipu din clip, dupa ce se asigura ca am ajuns la aceeasi miscare ca el, zice : no, si amu, faceti cubu ca ala de 3x3x3. Apoi dumnezeii si sfintii tai. Nu tu ai zis manca-mi-ai curu ca nu se face la fel? Ma tii de trei ore aci sa imi zici ca se face la fel?

si da-i. Si misca. Si aranjeaza piesele, cand, ce vad. Am crezut ca mor. In loc la rosu aveam portocaliu si invers. Dupa ce mi-o urlat ala 4 minute in clip sa ma asigur ca mijlocu ii acolo, eu atotstiutoare, marea experta, le-am inversat. N-am avut ce face, o trebuit sa stric, bunatate de 3 ore de cub rubik si sa ma apuc iar. amu era amu. Adevarul adevarat, ce am tinut minte, si ce am uitat din cum se face.

Incep io ca eroul, si fac, si nu prea uitasem miscari, m-am extra asigurat ca totu-i la locul lui, ajung sa semene cu ala vechi (ca doar fugeam de vechi, de ce sa nu il fac ala nou ca ala vechi) si apoi numa nu iesea. Algoritmu ce-l stiam io nu iesea. Deja vedeam cum intreaga comunitate de cub rubik imaginara a mea ma arata cu degetu, rade lumea de mine ca nu-s instare sa fac un cub rubik 4x4x4.

Disperata, intru pe youtube. Stau, caut playlistu meu cu cubul rubik si ce vad. Episodu 4. Resemnata, deja cu ganduri sa ascund esecul meu rubik, pornesc episodul si ce-mi aud urechile : parity errors. Vai sa ti le fut. Se pare ca, nu poti sa faci un cub asa mare, fara sa ai erori de la multitudinea de algoritmi care se perinda prin frumusetea de cub rubik. Si baiatu cela discuta exact eroarea pe care o aveam io. In 5 minute cu ochii la monitor am reusiiiit, am reusiiiit sa fac un cub rubik. Acum, cred ca il voi lipi cu super glue pentru ca nu vreau sa il mai fac o tura. Maine il arat la toata lumea, si o sa stau in portmoneu cu fituici pe care o sa stea scris algoritmu de erori, ca pana invat io 5 algoritmi total diferiti, mai dureaza.

Oricum, imi aman pe perioada nelimitata achizitionarea unui cub rubik 5x5x5 , pentru ca eu personal, mai tin la psihicul meu. Daca mi-a luat 2 nopti sa fac unu 4x4x4 si sub o ora nu il fac inca, nici nu vreau sa ma gandesc ce iese la unu mai mare de atat. Dar, inca mai fac pe eroul si astept provocari la rubik. Sa va vaaaaaaad.