Gramada

Povesti despre BAC

Observ cu stupoare ca se poarta povestile despre Bac, pe sistemul : pe vremea mea…

Am dat bacul nu cu multi ani in urma. Spun asta pentru ca daca e sa ma compar cu multi dintre prietenii mei, bacul meu a fost chiar recent. Dar am fost si noi printre nefericitii care au avut poezie la Romana. Asta este, am fost. Am inventat noi poezii despre traditionalism. Tin minte ca a doua zi un coleg din sala in care eram spunea ca a dat ma-sa 300euro sa-i scoata 6-le la romana, ca la perlele pe care le scosese avea mari sanse sa ia maxim 3. Examenul se cumpara cam cu 50euro examenu. Cate note vrei peste 6? 3? 150 euro. Gata! Nu se chinuiau sa copieze.

Aveam si eu colegi cu fituici, dar noi cel putin ne-am chinuit sa le scriem pe cioturi de hartie sau pe telefon. Macar am lucrat la ele. De la mine din sala au fost scosi 2 elevi pe copiat, dar la mate, supraveghetoarea s-a intors cu spatele pentru ca o prietena care are M2 sa imi arate subiectul sa o ajut cumva, daca stiu.

Daca or sa copieze pe rupte la bac, nu e mare tragedie. Toti astia vor trece de selectia naturii in prima sesiune, maxim in a 2-a. Daca nu, or sa devina experti in copiat si atat. Inventivi sunt, dar din cate am observat la fel sunt si profesorii. Aveam un profesor in facultate care privea pe geam. Niciodata nu ni s-a parut suspect. La finalul examenului ne-am dat seama ca el de fapt se uita la reflexia salii in geam. Ups…

Vorbeam zilele trecute cu o matusa care e in invatamant de o viata de om. Spunea ca elevii ei de a 12-a ziceau : Doamna` ce sanse avem sa ne dea 1+2 ? Ea a ras si le-a spus calma : Mari, dar va da in z(5) ca nu cumva sa dea 3, pentru ca 1+2=3 e prea mainstream.

Poate ca are drepate. O sa vedem. Ma sperie lenea si dezinteresul total. Ma intalnesc pe strada cu vechi profesori de liceu care sunt innebuniti, spun ca nu stiu cum sa-i mai faca pe copii interesati. Acesti 3-4 profesori care vor sa-i atraga spre ceva, nu primesc decat injuraturi si urlete, pentru 800-1000lei pe luna, dar ei inca au speranta. Ma gandesc ca intr-o zi o sa vreau sa fac copii. Mi-e frica. Ma gandesc la verisoara mea care a plans de nervi ca a luat 9.50 la mate la capacitate, cati sunt ca ea? Cati plang de nervi pentru ca nu e acel 10 curat si cati se bucura pentru sfantul 5 luat pe copiat? Dar pamantul ne suporta pe toti.

In cativa ani, o sa fie o rusine ca inveti pentru BAC, copii care prefera sa citeasca o sa fie marginalizati. Noua discriminare cu siguranta va fi pentru ca vrei sa inveti in loc de a copia. Macar atat. Macar sa fie si aia!