Plurale, pluraluri, pluuuu…

Zilele trecute cand veneam acasa de prin oras, am observat ca tot treceam pe langa un domn la trecerile de pietoni. Era un domn la aproximativ 65-70 ani, inalt, cu un palton maro. Mergea greoi si se vedea ca are niste ani chinuitori cu povesti interesante in spate. La ultima trecere de pietoni m-a abordat, chiar daca a vazut ca aveam castile pe urechi. Le-am dat jos din respect pentru ca omul continua sa vorbeasca cu mine.

M-a intrebat daca nu mi-e frig pentru ca sunt imbracata cam subtire, i-am zis ca nu. A schimbat subiectul intrebandu-ma ce lucrez. Nu mai stiu ce i-am raspuns. Mi-a zis ca el e ziarist, ca a scris multe la viata lui, iar acum scrie pentru ceva revista a armatei – daca bine am inteles. El s-a oprit in statie iar eu mi-am continuat drumul luandu-mi amabil la revedere de la el.

Domnul mi-a zambit si mi-a urat : succese in ce faceti domnisoara !

Am zambit si am plecat. Pe drum mi-am dat seama ca “succese” suna putin ciudat. Mi-am amintit de ce. De cand EBA a gresit cuvantul si a spus “succesuri”, toata lumea a inceput sa faca misto pe tema asta, folosindu-se in prealabil acest plural. A fost amuzant, intr-un fel foarte ironic inca este.

Ascultam azi stirile, de buna voie si silita de televizorul tare urland din spatele meu si mama care se uita la stiri. Un baiat (i-am uitat numele) care vrea sa fie un fel de Anthony Bourdain, calatorind prin lume si primind bani pe tema asta, scriind despre asta – cica e blogger cu peste 50.000 vizite/zi. Acel baiat, zicea ca “trebuie sa fie a win-win situation, ei sa castige publicitate, eu calatorii, astfel avand mai multe sucesuri”.

M-am oprit din ce faceam, m-am intors la televizor si m-am uitat ca tampita “succesuri?????”

Nu am verificat daca in noul DOOM sunt permise ambele cuvinte, dar daca e asa, e trist. Foarte trist. E mai trist ca lumea a adoptat cuvantul ca fiind cel corect. Iar mie mi se parea enervant ca pluralul de la festival e “festivaluri”, eh… acu cu “succesuri” e alta mancare de papagali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.