in cautarea perfectiunii

Organizare si hartii

Obisnuita de-a lungul timpului cu color-coding, majoritatea documentelor si tabelelor in care lucrez eu au coduri colorate. Mi-e ciuda ca wordpress-ul nu are color-coding. De exemplu sa imi faca rosii draft-urile, verzi/portocalii schedueled. Sa imi aranjeze viata in culori, dupa culorile mele alese, asa cum, frumos si educat face mailul meu, asa frumos si educat cum fac eu in agendele mele.

Am intalnit la un momentdat o tipa care nu putea sa inteleaga color-coding. Mi s-a parut strigator la cer. Ii explicam ca e logic utilitatea color-coding. Cat te scapa de sutele de tabele inutile si trimiteri de la un lucru la altul. Ea se uita la mine si spunea: nu inteleg. Aproape ca zbieram aratand spre un tabel spunand: rosu e de rau, in timp ce verde e de bine. Ea cu o privire foarte confuzata: nu inteleg: Nu stiu cum, puteti sa ganditi asa. Eu nu inteleg si nu pricep ce faceti voi aici.

La birou am inceput color-coding prin post-its peste toate foile, actele si alte operatiuni adiacente care tin de sortare. Sa sortezi un teanc imens de dezordine adunata foarte hotarat timp de zeci de ani este o munca chinuitoare. In cativa oameni ar merge foarte usor daca o saptamana ai face doar asta si ai arunca la gunoi toate inutilitatile.

Incet s-a inceput organizarea cu lipirea pe biblioteca, pe rafturi si pe cutii a post-its care spun ce se gaseste si unde se gaseste. Sagetute frumoase si subtile spre rafturi de ceai, spre facturi si spre comenzi. In momentul in care curatenia a inceput sa se faca simtita si toate inutilitatile au inceput sa fie aruncate, au aparut – ca de nicaieri – pereti si locuri pe care putem sa facem ceva. Putem sa personalizam totul.

Obsesia mea de a face totul zambitor, cu stickere si post-its cu mesaje haioase lipite pe monitor si pe tot felul de lucruri de pe birou au facut colegele din birou fane ale stickerelor. Incet, am inceput sa punem la cale un plan de a infrumuseta biroul, pentru ca lipsa macar a unui tablou face linistea din birou foarte deprimanta. Ne-am hotarat la stickere de perete, pentru ca e cel mai usor de personalizat. Vrem sa cumparam si markere colorate si cand ne plictism sa facem colaj peste colaj.

Suntem fete cu idei, dar tineti departe orice metoda de origami, post-its, reciclare si stickere, pentru ca o sa le transformam in ceva placut si dam viata la tot ce e in jur.