in cautarea perfectiunii

O lectie despre machiaj scenic

Sambata seara a fost noaptea alba la Teatrul National Lucian Blaga. M-am inarmat cu o prietena si jumatate de baterie la aparat si m-am pornit in foaierul din partea stanga a teatrului, pentru a o asculta pe actrita Melania Ursu povestind despre machiajul scenic. Mi-ar fi placut ca fetele de pe domeniul de beauty sa fi venit si ele, sunt convinsa ca ele ar fi avut intebari mai interesante despre machiaj decat cele care au fost.

Actorii de teatru/opera folosesc un machiaj special (asa cum era de asteptat). Fardurile si fondurile lor de ten sunt facute din uleiuri vegetale si sunt mult mai dense decat fardurile pe care le folosim noi. Ele sunt mult mai puternice deoarece trebuie sa reziste la transpiratie/caldura/frig si multe lucru de acest gen. Presimt ca daca actorii s-ar machia cu ceea ce avem noi in mod obisnuit acasa, machiajul nu s-ar vedea din fundul salii si pe la jumatatea piesei ar tebui refacut. Nu cred ca ei au timp sa isi refaca machiajul.

In Romania se face doar prin comanda si este foarte scump achizitionarea lor, astfel incat majoritatea prefera sa le fie aduse din alte tari, mai ieftin.

Machiajul se face cu degetul mijlociu, iar acesta trebuie sa fie curat intotdeauna inainte de aplicarea urmatorului strat, deoarece nu trebuie distrusa masca de machiaj deja creeata prin ramanerea unei mici pete de culoare pe deget. Uneori trebuie ascunse sprancenele prin fond de ten si ele redesenate mult mai sus. Uneori la machiaj se foloseste latex lichid sau silicon pentru efecte de rani sau de imbatranire.

Luminile de pe scena deschid pielea foarte mult la culoare, acesta fiind unul dintre motivele pentru care un actor nu poate sa iasa nemachiat pe scena deoarece ar aparea foarte bolnavicios.

Surprinzator, am aflat ca demachierea se face cu vaselina petroliera. Da. Ati citit bine. Este tratata pentru a nu dauna pielii, se unge pielea bine pentru indepartarea machiajului iar apoi se spala bien fata cu apa si un sapun cu un ph puternic pentru a nu usca tenul.

Arta machiajului scenic este superba. Mi-ar placea ca toate cursurile de machiaj de la scolile astea de artiste coafeze si altele sa ii treaca si prin masti de teatru, si astfel sa se investeasca o suma mica pentru ca actorii sa aiba un om care sa-i machieze. Este totusi de admirat faptul ca invata singuri sa faca asta, dar este pacat ca aceasta meserie sa nu fie data mai departe.

Din pacate mie mi-a murit aparatul inainte de a se termina de machiat toata lumea, asa ca eu am poze cu procesul, dar fara produsul final. Din pacate Teatrul National nu a uploadat pe facebook poze de la eveniment, astfel incat cine n-a fost nu prea poate sa stie cum a fost.

DSCN5361

DSCN5374

DSCN5379

DSCN5396

DSCN5407

DSCN5411

DSCN5413

DSCN5427

DSCN5448

DSCN5452

DSCN5453

DSCN5454