dileme existentiale

Muzeul de arta

Am reuşit să fac un efort supra-omenesc şi să ajung la muzeul de artă. Adevărul este că nu mai călcasem pe acolo de prin generală, iar de atunci mi se pare că a trecut prea mult timp. Sunt ferm convinsă că nimeni nu a mutat clădirea şi că a fost tot acolo. Dar, am mers. Biletul costă o avere, adică, reducerea de student m-a pus să plătesc un leu şi cincizecişidoi de bani. Îţi dai seama ce poţi tu să faci cu atâţia bani?

M-am plimbat cu colegii prin muzeu. Comentând tablourile, noi, de fapt, căutam un tablou anume, la care am zăbovit aproximativ 20 de minute pentru a studia tot ce e de studiat la el, şi pentru a nu rata nimic. Absolut nimic. Şi acum pot să reproduc cu uşurinţă privirea aceea a copilului în vârstă de 3 ani, care se uită sfidător la tine, parcă spunând “Am trei ani, tu nu! Tu nu eşti atât de matur ca mine la trei ani. Am trei ani!” M-a speriat privirea aia.

Am văzut eu ceva nuduri, ceva femei desenate cu multă pasiune de pictori, grădini, şi veşnicile care cu boi, cu fân, cu fiecare ce poate căra.

Acum. Nu asta este problema majoră, chiar deloc. Dar, privind nudurile acelor tanti, am observat că… nu erau… ă?… epilate. Apoi m-am gândit la toate femeile care acum îşi petrec minute bune la cosmetică pentru a înlătura fiecare fir de păr care este inestetic privirii. Discutând cu colegii, constat că până acum vreo 30, hai, poate 50 de ani, dar 50 nu sunt, pentru ca buni meu când era tânără nu se epila, iar mama mi-a povestit că prin românia doar prin anii 80 a început să apară epilatul. Aşadar, hai să zic, femeile se epilează de prin anii 70, dar până atunci?

eh rahat pe băţ, până atunci nimic. Nu se epilau. Era normal. Firul creşte. Dar, acu, eu ca fată dacă nu mă epilez, băiatu nici nu mă atinge, şi lumea se uită urât la mine, pe când, acum 50 de ani era normal să fii aşa. Marea întrebare a mea este : ce ai face dacă prietena ta, nu s-ar mai epila, deloc, pe nicăieri? Ai mai iubi-o cu atâta pasiune , sau i-ai face o programare la spa şi cosmetică pentru un all inclusive ?