uimita de lume

Medicii, acesti zei ai sanatatii noastre

De mule ori cred cu tarie ca planetele se aliniaza asa cum trebuie la momentul potrivit. Poate ca, pana la urma, peste tot este un semn de care trebuie sa tinem cont, intr-un fel sau altul. Poate ca ne-am transformat brusc in niste oameni rai, iar zeii se intorc impotriva noastra blestemandu-ne si aratandu-ne ca ei ne iubesc, dar hai sa iti iau putin din sanatate, ca sa poti sa te intalnesti si sa cunosti, adevaratii zei.

Discutam zilele astea de vesnicele paralele stat vs privat, atunci cand ai o problema si nu stii cum este mai bine sa actionezi. Sa mergi sa stai la cozi la stat, cozi la urgente, cozi peste tot, doar ca sa primesti si tu, macar o aspirina din toti banii aia pe care-i dai la sanatate an de an. Mai poti ce-i drept sa mergi la privat, unde, majoritatea stiu ca tu dai un ban sa te pupe-n dos, asa ca asta o sa faca.

Am povestit deja ca ma distrez sarind intr-un picior de la un ortoped la altul.

Dupa vizita la clinica privata, cu acel medic cu cv superb, am mai fost la stat, la un ortoped care mi-a placut mult, la care am ramas in continuare, cu vizite bilunare.

De mentionat este faptul ca clinica privata de ortopedie, are niste medici foarte buni. Nu am nicio indoiala in aceasta privinta. Doar ca documentandu-ma in seara aceea despre medicul la care fusesem, am descoperit ceva ce nu mi-a placut:

Cv-ul lui este de-a dreptul impresionant, clinica arata superb, dar, ceea ce m-a speriat atunci si nu i-am dat atentie, a fost pareza de pe partea dreapta a omului. Domnul doctor nu isi misca prea bine, partea dreapta a corpului: mana, picior si mimica a fetei. Motive pot sa fie multe, dar am inceput sa-mi pun intrebari multe in legatura cu diagnosticul pe care mi l-a dat, modul in care m-a consultat (da, consult care a fost facut cu mana dreapta), si faptul ca a dat-o direct: fa-ti rmn si apoi te operam.

Noroc cu ai mei ca au fost putin mai rationali ca mine si s-au gandit sa mai ceara si a doua parere, lucru la care ma gandisem si eu cumva.

Am ajuns asadar la medicala 1. Am avut fiori pe sira spinarii vazand cum arata spitalele de la stat si gandindu-ma de ce Ministerul Sanatatii nu face mai multe, de ce nu se implica mai multi medici, de ce avem atitudinea asta de scarbe fata de orice ne inconjoara.

Ma gandeam la asta intrand in spital si privind in jurul meu la ce se intampla.

Surpriza a fost de partea mea – completa – cand am intalnit aparatura veche si oameni veseli. Medici si asistenti care vorbesc pe limba ta, care te incurajeaza si raspund amabil. O amabilitate pe care nu am prea intalnit-o la stat. E drept, am dat de cateva cazuri  mai rare, sunt sigura ca nu este asa peste tot, dar am dat de niste oameni care m-au facut sa sper ca se poate schimba ceva daca ai interes.

Un medic pe care-l admir foarte mult, care stie si spune intotdeauna despre colegii lui ca sunt multi medici care nu vad in pacienti decat posibilitatea de a da bani ca sa fie tratati bine, cand ei deja dau bani la stat pentru toate astea. Sunt medici care nu realizeaza ca toti oamenii care se plimba prin spitale ar prefera sa faca orice altceva, nu sa se plimbe si sa vada in ce stadiu este sanatatea lor.

O sa treaca prea multi ani de rezidenti care invata de la medici ca trebuie sa te porti urat, sau care isi varsa frustrarea anilor de facultate si jobului paralel cu asta in pacienti. Pacienti care saracii n-au nicio vina ca sunt acolo, singura lor vina este ca au nimenit sa fie sacul de box al frustrarilor unor medici.

Am vazut ce-i drept ca sunt multi pacienti care se cred destepti, sau care sunt nesimtiti, dar pe de alta parte, suntem toti oameni, asadar, avem printe noi si altii care nu sunt amabili intotdeauna.

Sper ca exista prin spitale medici care incearca sa schimbe mentalitati ale noilor generati, pentru ca vechile generatii deja si-au luat in primire tronul zeilor facut din nesimtire si mita.