Gramada

Masini si concedii

Vine vara iar asta este poate una dintre cele mai mici probleme ale noastre. S-a anuntat vara aia secetoasa pe care nimeni nu o asteapta neaparat cu zambetul pe buze. Este drept ca primavara asta tomnatica a reusit sa ne faca sa tanjim dupa saboti si 37 de grade la umbra. Nu este usor sa cauti un loc pe terasa, iar ajunsul din sauna casei personale la racoarea unei terese este o provocare suprema. Nimic nu pare sa aduca aerul rece pe care-l induram din noiembrie pana in aprilie inapoi in cuptorul secetos al verii.

O mare parte dintre oameni aleg sa se suie cu fundul in masini si sa plece. Sa plece departe in bataia aerului conditionat sau a vantului prin plete. Sa se plimbe prin munti sau pe litoral, prin orasele pustii in viteza sau la umbra padurilor din aproprierea oraselor. Nimic nu pare sa ne multumeasca in momentele calduroase nici macar masina perfecta, soferul perfect, muzica perfecta.

Dar ce te faci in momentele in care n-ai maisna? Ce te faci in momentul in care-ti vine sa fugi in lume si n-ai masina? O sa fugi cu trenul sa ajungi la sfarsitul sezonului la destinatie gata prajit? Vei cauta solutii adiacente doar pentru a putea evada? Ce e de facut atunci cand esti la mama dracului in praznic, stai pe o terasa intr-un centru vechi, admiri cladirile si bei un frappe iar apoi te fulgera: Hai sa fugim la Sinaia! Lumea se strange, lumea spune da, dar masinile lipsesc cu desavarsire. Fara o masina personala este atat de greu sa faci fata tuturor plimbarilor. Poate ar fi o provocare mersul pe bicicleta pana acolo. Sigur ca nu! O sa cauti ceva de inchiriat aproape de tine. O sa cauti o inchiriere auto ieftina prin Bucuresti, pentru ca asta este cel mai aproape de tine. Vei inchiria 2-3 masini si vei pleca la drum, pentru ca asa te vei simti ca-ntrun turneu, o vacanta visata.

Totul este mult mai putin complicat atunci cand poti sa-ti inchiriezi fitele si pretentiile prietenilor. Evadarile sunt mai accesibile si scapi de vesnica cearta “eu nu las pe altul sa conduca masina mea” sau “eu nu conduc masina lui xulescu”. Cu atatia soferi la dispozitie si masinile inchiriate, vacanta trebuie doar programata in functie de poftele fiecaruia de a ramane treaz si a filma toata distractia intr-un amuzament propriu.

Masinile! Aceasta minune a epocilor care ne fac sa uitam de puterea CFR-ului asupra corpului uman. Astept totusi cu sufletul la gura, momentul cand visele regiszorilor sf se vor implini si o sa avem masini zburatoare, pentru ca vreau sa-mi fluture pletele prin vant mai sus de fierbinteala asfaltului, chiar daca in munti am sa fiu nevoita sa port caciula ca sa nu-mi inghete urechile. Toate visele si masinile sa vina la racoare, pentru ca toata canicula care se apropie o sa ne faca sa tanjim dupa o toamna friguroasa.