Gramada

Lucruri pe care nu le spune lumea când te apuci de un hobby

Mi-am propus prin 2020 cu venirea apocalipsei ca în fiecare an să învăț ceva nou din zona asta de hobby. Nu neapărat să îmi fac un nivel de trai din asta, dar cât să mă relaxez învățând lucruri.

Cunoștințe de bază la nivel de cusut am aveam deja de câțiva ani. Nu vreau să învăt să fac croitorie, dar să fac câteva lucruri de bază mă pricep. O traistă, o gentuță mică de cosmetice cu fermoar. Lucruri mărunte care aduc câte un zâmbet pe chipurile prietenilor care și-au dorit diverse dar n-au găsit modelele pe care le-au găsit, iar din fericire pentru mine, nu erau greu de făcut. Nu sunt multe dintre ele cele mai perfecte în felurile în care sunt făcute, dar au ajuns să fie un ajutor bun printre prieteni.

Youtube și Pinterest sunt niște găuri negre atunci când cauți inspirație în toate lucrurile astea. Problema devine când timpul și cheful sunt discutabile atunci când vine vorba despre inspirație. Se adună atât de multe idei și bucăți de materiale încât nu mai știi de ce voiai să te apuci. Majoritatea oamenilor care au un hobby care merge în zona de crafting au cutii, sau chiar saci cu diverse lucruri începute și neterminate. Unele pentru că au fost începute prost, iar atunci când vine vorba de cusut dacă ai greșit ceva e cam compromis totul. Ori arunci tot, ori desfaci tot și te gândești la ce vei putea folosi bucățile alea tăiate de cele mai multe ori aiurea.

Am în plan să evoluez, să fac ceva gentuțe de cosmetice pentru prietenele mele la care le place să călătorească cu jumătate din dulapul de machiaje după ele. Am găsit câteva tutoriale frumoase pe youtube, dacă reușesc să le și urmăresc cu îndeajuns de multă atenție e posibil ca a 3-a genută pe care o fac să fie chiar ca cea din video.

Ce nu îți spune lumea atunci când te apuci de orice hobby care ține de zona craft, este că e nevoie de foarte mult exercițiu să ajungi să faci ceva așa cum vezi în video. Creatorii de conținut care fac tutoriale, în special cele video sunt niște eroi pentru mine. Este enorm de greu să le faci toate astea, ce să mai vorbim despre efortul de lumini, camere și tot ca să filmezi toți pașii, în special când trebuie să arăți lucruri mărunte precum procedee de coasere sau unde se coase un anumit lucru. Eroi, spun asta cu mâna pe inimă.

Cei care au tutorialele în pdf-uri cu toți pașii de vânzare pe diverse platforme merită toate laudele pentru munca pe care o depun și pentru lucrurile frumoase și utile pe care ne învață să le facem.

În 2021 m-am hotărât să îmi extind zona de cunoaștere și să învăt să brodez. La fel ca data trecută, ce m-a ajutat cel mai mult a fost youtube, deoarece la tehnicile de brodare trebuie să vezi cu exactitate ce se întâmplă. Nivelul meu a ajuns puțin mai sus de mediocru, dar nu am exersat destul pentru a ajunge la un medium-expert. Scopul a fost să reușesc să brodez diverse texte sau brăduleți pe gentuțele sau săculeții cusuți pentru prieteni. Să fac asta fără să pară că este cusut de un copil de 5 ani. Fără să jignesc totuși pruncii tineri care au această abilitate mai dezvoltată decât mine. Sunt totuși un om al tastelor și un șoarece de fotoliu, nu este o abilitate pe care am dezvoltat-o de copil sau de adolescent. Este un hobby pe care îl dezvolt și îl exersez ca adult.

Recunosc că am un sac de mingiuțe pisicești brodate care așteaptă de la sfârșitul lui noiembrie 2021 să fie umplute și finisate pentru a avea pisicuțe care se bucură de ele. La finele lui 2022 am finisat 5 din ele, pentru a le pune rapid în cadourile prietenilor. Mai sunt aproximativ 50 dacă bine am numărat care așteaptă să fie transformate în cadouri. Faptul că majoritatea au broderii crăciunești pe ele nu le ajută pentru a ajunge cadouri cu altă ocazie. Sper că totuși mă voi mobiliza într-o zi și le voi finisa.

În 2022 a venit momentul unui alt hobby care să-mi obosească privirea și degetele, m-am apucat de croșetat. Am încercat să citesc procedurile pașilor de bază, dar imaginile și explicația mi-au blocat neuronul curios în exact care este mișcarea care trebuie făcută. Am trecut astfel la youtube, unde am neuronul meu plictisit a început să urle de frustrare. Mi-am dat seama târziu care este problema de fapt.

Una dintre problemele principale în croșetat (nu știu dacă este la fel în tricotat) este că majoritatea cărților în limba română despre acest lucru sunt traduse. Aceasta este o problemă deoarece unele sunt traduse din UK iar altele din US. Acestea având termeni diferiți pentru același pas. Astfel într-o carte îi va spune picioruș înalt în alta la același pas îi va spune picioruș dublu. Lucru care devine foarte confuz, în special atunci când vrei să dai o șansă creatorilor de conținut din țara ta natală și ești confuz de ce pe același termen ai variante diferite de cum se face pasul.

Cam pe acolo m-am hotărât că voi rămâne la videouri în engleză pentru că a fost mult mai ușor de filtrat terminologia pe care doresc să o învăț.

A fost un drum anevoios, cu aproximativ 8 luni de făcut o cutie de pătrățele și cercuri și triunghiuri. Triunghiurile n-au fost pentru că mi-am dorit să fac triunghiuri ci pentru că pătratul/dreptunghiul va ieși triunghi atunci când nu știi cum să faci un rând mai sus și să păstrezi numărul de ochiuri.

Lucruri pe care nu ți le spune lumea este că doar exersând și făcând zeci de greșei ajungi să îți formezi dexteritatea necesară și viteza pe care o au bunicuțele și mătușicile care croșetează. Este normal să greșești, să fie oval cercul, să fie hexagon cercul, să fie mai rotund pătratul sau dreptunghiul să iasă un brad trist.

Ce am făcut cu toate bucățile cu care am exersat? Le-am desfăcut și le-am făcut gheme mici pe care să le refolosesc  la un momentdat fie în mici broderii fie în diverse chestii mici pe care vreau să le fac la un momentdat.

Îți vor amorți mâinile și oasele, spatele tău trebuie să aibă o poziție corectă a staturii, altfel nu vei găsi o metodă în care reușești să croșetezi care să nu îți facă fiecare parte a corpului să doară.

Dacă te vei sprijini în cot îți va amorți și nu o să știi ce te doare. Mai ales, de ce te doare.

La fel ca în toate, cutia cu lucruri neterminate o să crească, lângă cea cu textil o să fie cea cu ațe, iar hoardingul continuă cu speranța constantă că lucrurile vor prinde viață și vor ajunge altundeva.

Am reușit să avansez tot la lucruri simple: mănuși fără degete, papuci de casă, căciuli și fulare. Jonglez cu ideea de a schimba culorile să fac diverse modele, lucru care este pe cât de complicat pe atât de semi frustrant.

Planul este ca acest an să combin cele 3 învățate anii trecuți și să scot într-un final mici lucrușoare într-o formă finisată. Am 3 cutii de textile care așteaptă să primească o altă viață decât o au acum. De menționat că folosesc haine vechi în ideea în care îmi doresc să le reciclez. Poate dacă voi ajunge să am cantități industriale voi ajunge să îmi doresc a le vinde, dar încă nu cred că sunt pregătită să fac o afacere din hobbyurile mele. Ajung să mă plictisească uneori sau să nu am chef, presiunea unor oameni care așteaptă ce le-am promis eu că fac este un lucru la care nu sunt dispusă să mă înham momentan.

Am totuși în plan să aduc aici niște schițe cu termenii folosiți în UK/US și diversele traduceri pe care le pot avea, astfel încât poate o să le fie mai ușor celor care sunt confuzi cum aceeași metodă de lucru poate să aibă două nume diferite. Mă gândesc că vor apărea experți care mă vor corecta în terminologie, este un lucru la care nu sunt convinsă că sunt dispusă, dar este un plan la care cuget.