Online

Insetarea de promovare

Momentul in care Facebook a facut optiunea de grup, Yahoo a mai pierdut un angajat. Grupurile de Yahoo au disparut brusc, forumurile au cazut in uitare mai mult decat erau pana in acel moment, toata lumea buna incepand sa spameze locul unde deja era toata lumea.

Bagarea oamenilor random in grupuri, si aparitia sutelor de grupuri care fac orice. De la faptu ca vand haine pana la sfaturi despre viata. Multe dintre ele calcaie de spam sau de analfabetism, spre disperarea sau amuzamentul altora.

Eu am fost bagata in atatea grupuri, mai ales de bloggeri. Spam-ul regasit acolo m-a facut sa le dau unfollow si turn-off notifications.

bloggers grup

Astea sunt doar o parte din cele in care se face spam. sunt cu mii de bloggeri in ele, fiecare isi arunca articolul in retea. Lasa link-ul, spune cateva cuvinte si spera ca cel care vine sa faca acelasi lucru sa vada link-ul lui si in loc sa faca spam cu continutul propriu sa sara brusc, sa dea click si sa intre sa citeasca ce trebuie.

Intr-o zi, am facut un experiment incercand sa citesc cateva din articolele din marele spam blogosferic, dar dupa 4 click-uri am renuntat. Asadar am ramas la grupurile mele unde mai lucrez cu oameni, unde mai schimbam unii o barfa sau unde aflu cine-ce si-a mai uitat pe la sala (eu aia experta si zapacita care intr-o zi o sa-mi uit si telefonul in dulap).

Grupul care-mi face cea mai mare placere, este cel al Bloggeritelor din Romania. Suntem peste 1000 de fete, iar eu personal incerc sa ma asigur ca toate fetele pe care le cunosc cu blog ajung si acolo. Fac acest lucru pentru ca este singurul grup unde nu se incurajeaza promovarea personala. Pe cat s-a incercat sa se faca macar promovarea altora, s-a ajuns tot la promovarea personala, pentru ca unele fete doresc ca toata lumea sa stie de blogul lor. Toata.

Grupul abordeaza vesnicile probleme de hosting, wordpress si alte dileme existentionale. Probleme de promovare si scriere, ca niste fete care nu ezita sa se ajute si demonstreaza ca se poate si fara barfa. Certuri mai sunt, mai ales in momentele in care unele sau altele sunt date ca exemplu de asa nu, iar spiritele se incing. Acela este de obicei momentul in care imi doresc sa iau punga de popcorn si sa ma pun sa admir totul. Inteleg cumva ambele parti, dar nu inteleg in general reactiile de ţaţe atacate. Este destul loc pentru toata lumea in blogosfera, un feedback negativ sau un exemplu prost facut cu referire la tine nu trebuie sa nasca reactia: si X face, de el de ce nu te legi. Trebuie sa te faca sa te gandesti de ce tocmai tu ai fost dat exemplu, daca nu este cumva o problema la tine pentru ca oamenii se asteptau ca tocmai tu sa nu faci asemenea lucru – sau reactie.

In ultima vreme, ma simt ca un hater cand ma plimb pe acest grup. Chiar daca scrie peste tot: TE RUGAM FARA AUTO-PROMOVARE si pe langa putinele link-uri catre auto-promovare dar la subiect, ajutand lumea cu idei, dupa toate astea, sunt domnisoare care nu inteleg acest lucru. Eu imi mananc cateva secunde pentru a da “report to admin”, iar admin isi mai petrece cateva momente facand pe lupul cel rau si dand “delete”.

Astazi s-a stropsit o domnisoara cand i s-a atras atentia la oprirea de auto-promovare. Ca ea se retrage din grup daca nu acceptam articolele ei despre Frecvena ideala pentru muzica armonioasa. Frecvena nu frecventa, sa ne intelegem 😛 (stiu, era un typo nu trebuie sa fiu haterita de tot). Nu inteleg ce e cu atata victimizare. Sunt niste reguli simple, invatam unele de la altele, schimbam idei si plug-inuri, sfaturi si -poate, uneori – barfe. Suntem acolo, ce-i cu victimizarea asta ca ai fost rugata frumos sa nu te mai promovezi. Nu era la primul link aiurea, tin minte ca i-am mai vazut auto-share-urile.

Nu vreau sa fiu ipocrita, eu imi promovez articolele, dar il pun pe wall si pe twitter. Atat. Imi ajunge. Mai il pun uneori pe anumite grupuri, dar nu intotdeauna. Stiu ca spam-ul e prea mare asa ca nu are sens. Din cei 600 prieteni pe care-i am si pe care incerc sa-i tin sub 700, am cativa care ma citesc cu placere. Cumva e destul pentru mine.

Fetelor, oare nu este destula ura in lumea asta? Este destul hosting pentru toti. Sunt cititori pentru toate blogurile, nimeni nu fura pita nimanui. Haideti sa nu mai dramatizam cand ni se atrage atentia ca nu respectam niste reguli – de bun simt, sa incetam sa credem ca toata lumea are ceva personal cu noi si doreste sa ne puna o piedica in drumul nostru interminabil spre un succes online si devenirea de Ă-LISTER.

haters gonna hate