bucati de ganduri

iarna in luna lui marte

Multa vreme am fost obsedara de “ploaie in luna lui marte” a lui Alifantis. Doamne, si acum ador piesa aia, o ascult mult. Venind spre seara acasa, bombanind ploaia, constat ca nu mai ploua, ca o da in lapovita. La un momentdat, ma uit pe geam si constat cu stupoare ca.. afara ninge de toata frumusetea. DA stiu, e jumatea lui martie, dar la Cluj ninge.
Mi-a adus aminte de faptul ca anul asta m-am jucat putin in zapada, si ca erau ani in care de pasti ningea. Colegul meu Cristi imi spunea “oricum, de ziua mea tot timpul ninge” si uite , e ziua lui si afara ninge
Pentru asta micu am iesit pe geam (eu in maieu) si am dardait la -1 grad sa ii fac poze. Unele au iesit mai neclare, dar heei, era frig afara iar eu nu eram foarte sumar imbracata. Am reusit totusi sa fac unele dragute, nu ca sa se oftice ca eu am zapada si el nu, ci ca sa viseze.
Micule, iti trimit zapada colet, cata vrei, ca eu nu m-am prea atins de ea iarna asta. Poate asta este si motivul pentru care continua sa ninga. Daca ma voi duce si ma voi juca in zapada si prostii asa cum mi-am dorit toata iarna dar nu am putut (prietenii stiu de ce) poate atunci, nu va mai ninge intr-una si voi putea sa merg la cules de ghiocei, si sa ma bucur ca scap de caciula, sa-mi etalez sepcile dragute si sa nu mai car geaca asta imensa dupa mine. Trebuie testata teoria asta a mea, posibil sa fie buna.
Cand eram mica tot timpul in perioada vacantei de iarna ma raceam. Ma raceam atat de tare incat Craciunul, revelionul, ce mai, toata vacanta de iarna le petreceam in pat cu febra. De parca virusul gripei simtea ca se apropie vacanta. Cam asa au mers lucrurile de inainte de cls 1 , pana prin cls a 6-a. Nasol, dar totusi, reuseam ca in unele zile cand ma simteam mai bine sa ma infofolesc ca un urs si sa ies afara sa ma joc cu copii.
Si acum tin minte cat de frica imi era sa ma dau pe gheata. Derdelusurile alea imenseee, aveam o frica de ele ca de bau-bau. Si cand copii il vedeau pe tata ca iese si se da dintr’un capat in altul, fara sa se opreasca sau sa cada, tot timpul erau incantati, iar mie imi era o fricaa si sa pun piciorul pe ea. Mama era omul ala rau care le dadea cu sare uneori pentru a nu mai avea copii sub geam tot timpul, era enervant ca nu puteai sa te odihnesti bine.
Chiar imi aminteam zilele trecute de derdelusul improvizat din spatele blocului, care cand am crescut mai maricei ni l-au facut garaje. Iar apoi ne-au trantit si un parc acolo ca sa ne rupem mainile, picioarele, sa ne spargem dintii, sa avem unde sa fumam si sa bem, si sa terorizam alti vecini.
Asa am renuntat sa ne mai dam cu sania atat de mult. Asa multi dinre noi s-au apucat de fumat, si ne-am imprietenit cu copii de la celelalte blocuri. Tot asa unii vecini ne-au explicat ca nu e dragut sa ardem toti brazii pe care-i arunca oamenii intr-un foc mare de tabara, asa ca, s-a renuntat si la acea bucurie. Aia au fost anii, in care fiecare am constatat ca cls 7-a e importanta si ne-am indreptat sa ne facem prieteni prin alte blocuri, cartiere.
Noi nu ne mai strangem acolo, dar sunt cei care isi doreau sa stea cu noi care se strang acum si ne saluta din mers cand trecem prin zona, si ii alunga pe cei mici, la fel cum noi ii alungam pe ei “mergi in casa, e tarziu” ca sa poata fuma si bea bere fara teama ca ala mic si natarau ii zice la mama.
Aveam o manie pentru cei doi frati de la 7 de la mine din bloc. Ma intalnesc de multe ori cu unul din ei, in scara blocului, is il intreb (mai mult de curioasA) “ce mai face fra’tu” iar el senin “care din ei? ala mare, sau ala mic”. Ala mic ce era la un momentdat 1-a, apoi 5-a, acu e 9-a, fumeaza, umbla cu 2-3 gagici dupa el, bea bere, si saluta mormait “srs”. Tot timpu ma uit alene si zic “ala mare, ce sa fac io cu ala mic” si el zice razand intrand in lift “a crescut acu, poti face multe cu el”

Uite pozele tale de vis, ca eu am aberat prea mult de la subiect, hai viseaza, sunt pentru tine, pentru ca meriti (nuuu, nu e gama L’Oreal)