Gramada

Frica copilariei

Pe la jumatatea anilor `90, in bloc la noi s-a mutat o familie. Barfa de pe scara spunea ca nu sunt oameni foarte buni, dar ca noi copii ne putem juca impreuna. Tot barfa pe scara s-a accentuat cand ei erau singurii din bloc care aveau usa metalica si alarma la casa. Fetita care locuia acolo avea indeajuns de multe papusi Barbie incat eram invidioase toate pe ea. Ea era prea plictisita sa se joace cu ele, iar noi, celelalte fete din bloc ne simteam ca-n rai de cate ori mergeam pe la ei.

Copii fiind, ne treceau tot felul de ganduri prin minte. Nu intelegeam noi de ce trebuie sa ai un apartament dotat cu sisteme de alarma. Cine si de ce ar vrea sa iti sparga apartamentul. Ce ai de ascuns in el atat de valoros?

Ne imaginam ca au seifuri in spatele tablourilor, asa cum vedeam in filme. Uneori stateam seara sa pandim in intuneric sa vedem ce se intampla daca cineva doreste sa sparga apartamentul. Chiar daca pandeam noi cu zilele si cu orele, n-a venit nimeni sa incerce, sa putem vedea si noi ce se intampla.

Fascinatia a fost pe masura cand intr-o zi de vara, un sunet incredibil, metalic si asurzitor incepe sa inunde urechile vecinilor. A durat ceva vreme pana cand s-a oprit, dar dupa cateva secunde s-a pornit iar. Panica vecinilor a fost demna de comedie. Erau curiosi, vroiau sa stie ce se intampla, sa sara in ajutor si in acelasi timp sa nu se bage prea mult.

Dupa cateva minute a venit totusi bunica copiilor sa spuna ca s-a pornit alarma singura, pentru ca depistase ceva problema. Usa nu era incuiata, era doar apropiata si a ramas asa multe ore (mezinul casei nu avea putere sa inchida usa). Am ramas foarte uimiti de cat de folositoare este. Cand am aflat ca cei de la security mai faceau probe uneori sa se asigure ca totul este ok, am ramas de-a dreptul fascinati.

Frica unor teroristi de apartamente a disparut, vazandu-ne intotdeauna aparati de apartamentul de la etajul 3. Acum, multi ani mai tarziu mi se pare tot un moft asa ceva in apartament, mai ales ca o familie modesta. Dar am inteles si de ce ei aveau acea fita.