obsesii

Dumnezeul meu …

E drept, e un subiect complicat, avand in vedere ca eu refuz sa vorbesc despre religie. Refuz sa dezbat subiecte pentru ca este “materia” care se contrazice cel mai mult in “istorie”. Nu a reusit nimeni sa ma convinga ca Universul nu a aparut din neant, dar daca Dumnezeu a aparut din neant, asa a aparut si Universul. Fara inceput, fara sfarsit, doar pur si simplu, exista.
Problema omenirii este ca lumea NU face diferenta intre credinta si religie. Religii sunt multe, dar multi dintre noi uita esentialul. Toti cred in acelasi Dumnezeu, dar in feluri diferite.Unii il respecta mai mult, unii il blesteama, unii il neaga, altii il adora.
Suntem oameni si suntem prefacuti tindem sa ne purtam cu El la fel cum ne purtam cu prietenii nostrii: apelam cand avem nevoie
Cand am fost mica, am invatat doua rugaciuni. Tatal Nostru si Ingerasul meu. Intre timp a trebuit sa invat si Nascatoarea, si asta cred ca sunt singurele 3 rugaciuni pe care le stiu. Sa-mi fie rusine, imi este, dar, asta e alta poveste.
Ai observat vr’un moment ca un copil o spune din obligatie, un batran o spune cu pasiune si rugaminte, iar un credincios o spune cu vointa, cu gand. Copii multi au invatat ca “spui rugaciunea si Doamne-Doamne te ajuta”
Tin minte, ca in generala, aveam capela la scoala, si dupa fiecare lucrare si inainte de ea mergeam si murmuram un Tatal Nostru. Noua ni se parea ca e ceea ce ne va linistii ziua, chiar daca vom injura ca niste plozi rasfatati ce suntem.
Totusi. Am observat ca la unele religii (noi le spunem Pocaiti) rugaciunea este diferita. Am reusit sa iau parte la niste slujbe la ei (ca mai dau si eu pe la biserica din cand in cand s’atunci in gand). Ei se roaga sa fie sanatosi cei din jur, sa-i ajute pe altii si sa le e bine lor, familiilor, prietenilor, dusmanilor, pentru ca daca celor din jur le este bine, atunci ei sunt multumiti. Urmarind rugaciunea, observi ca e putin egoista:
“painea noastra” “da-ne-o noua” “
Si de fapt, pentru cine trebuie sa te rogi? Pentru tine? Sau pentru ceilalti. De fapt suntem prefacuti? Sau ne face placere sa ne gandim doar la noi. In toata viata Lui, am fost invatati sa ne gandim la aproapele nostru, sa nu avem ura pe nimeni. De ce sunt totusi rugaciunile atat de egoiste?
Fa-mi, Da-mi, Ajuta-ma. Eu ma rog, TU, ajuta-ma, daca aproapele meu nu se roaga, treaba lui.
Si atunci? stai si te intrebi. Stii diferenta intre credinta si religie? Daca pentru tine sunt egale.
Imi pare rau ca nu imi amintesc cu exactitate perioada in care am invatat rugaciunile ce le stiu, dar sunt ferm convinsa ca pe cand mergeam la gradinita le stiam deja.
Tatal Nostru este rugaciunea omului. O invatam de mici si suntem crescuti cu impresia ca a o spune este faptul care ne va ajuta sa facem bine, sa nu avem “ispite”, cand de fapt, multi dintre noi ne batem joc de viata noastra singuri. Si atunci oare? Ce rost mai are sa mergi si sa te inchini in biserica, daca oricum injuri si nu conteaza multe pentru tine.
Un profesor de religie ne spunea, ca nu conteaza de cate ori ne rugam, nici de cate ori ne facem cruci, ci, atunci cand zicem rugaciunea, cum o zicem. Trec pe langa multe biserici zi de zi, dar nu obisnuiesc sa-mi fac cruce. Cand trec pe langa ele, se intampla multe in gandul meu, pentru ca nu trebuie sa stie toti din jur ca eu ma rog in gand, sau ca-I multumesc, sau altele. Asa sunt eu, mai egoista.
Ii admir din toata fiinta mea pe cei care au o credinta si nu si-o pierd, eu uneori (trebuie s-o recunosc) am tendinta de a plange de nervi ca nu inteleg atatea, si ca sunt slaba de inger si nu am aceeasi putere, de a crede.
In fond si la urma urmei, nu conteaza cum o zici, nu conteaza de ce o zici, nu conteaza cat de egoista e, si cum totusi se gandeste la dusmanii nostrii ca fiind aproapele, si cum noi ne dorim sa-i nimicim, dar ne rugam pentru binele lor. Cum ne rugam ca El sa ne apere pentru ca noi sa ne distrugem inconstient. Tot ce conteaza e, ca in momentele in care o rostesti printre buze si te uiti la pictura aia cu un sfant, te gandesti la tot ce e mai frumos in lume (sau asa ar trebui)
Am o piesa care ma obsedeaza in general, e o piesa inchinata Lui, varianta draguta in engleza, e aici, poate te linisteste si pe tine, la fel cum ma linisteste pe mine

Etapa 3 din 4 a lui mon senor Mossad pentru ca el vrea sa vada cum credem in El, si sa dezbatem subiecte religioase, caci Tatal Nostru i se pare prea simpla, are un Concurs de Concurs 😀