Gramada

Dragul meu online, ce facem cu gunoaiele?

Online-ul asta drag din jurl meu nu m-a dezamagit pana acum. Toti, absolut toti au sarit atunci cand este nevoie. Suntem noi pe bisericute – fiecare cu piscotul sau bezeaua lui –  ne haterim si glumi, dar cand vine vorba de ceva ne unim, uitam de certuri si incepem sa facem ceva pentru.

Am fost la un on-off in care s-a discutat mult despre jurnalism, foarte mult, am vazut jurnalisti care se certau pentru diverse motive, dar atunci totul era mult mai profesional. Cand strigam si aratam ca presa face greseli suntem niste ingamfati. Cine ne credem noi sa facem asta? Aveti impresia cumva ca noi o facem din hatereala? Va aratam niste greseli ! O facem pentru ca tot ceea ce ati facut – draga presa – in ultimele zile a fost ceva de foarte prost gust, ati maturat pe jos cu etica voastra de jurnalisti si tot ce v-o interesat a fost senzationalul OTV-ist pe care il acuzati, dar care aparent va face privirea sa luceasca. Eh,  ce va place voua centrul atentiei!

Doamna profesoara Miruna Runcan (va dau legatura )

Pentru o campanie de faimentare a jurnalismului de scandal

by Miruna Runcan on Monday, April 2, 2012 at 11:50pm ·

Am predat etica (si ceva legislatie) pentru jurnalisti timp de unsprezece ani. Am militat pentru libertatea presei pe vremea cind consensul tuturor partidelor era sa i se puna presei pumnul in gura. Dar mi-as dori din tot sufletul sa am puterea de a convinge citiva oameni (inclusiv prin cheta publica) sa ia pielea de pe jurnalistii si ziarele (inclusiv variante online) care spurca tot ce ating. Fiindca, pina nu-i lovesti la banul personal si nu le pui executare silita pe proprietati, n-or sa inceteze sa arunce cu mascari fara nici o ratiune.

Orice jurnalist care a citit macar o carte serioasa despre meseria asta stie ca sinuciderea nu e subiect de presa decit daca persoana decedata e una publica, ori daca s-a petrecut in spatiul public. O studenta s-a sinucis. E o tragedie pentru familie si prieteni. E si mai cumplit ca a fost gasita de colega ei de camera, aflata inca, dupa citeva zil, in stare de soc.

Un politai nemernic vinde biletul sinucigasei, proba in ancheta ( subiect de penal pentru politistul in cauza, zic eu). Un ziarist si mai nemernic (Mihai Soica), cumpara continutul si umple pamintul, prin Evenimentul zilei, cu speculatii mincinoase, improscind cu noroi biata nefericita abia disparuta si, mai ales, pe colega care a chemat autoritatile.

Le cunosc pe amindoua, sunt/erau studentele mele. Cu note mari amindoua. Cea in viata, chiar exceptionala. Se intorcea nu de la club, cum scrie ziaristul, ci de la munca, fusese in cercetare de teren, la o biserica din Cluj, impreuna cu alti doi colegi, in cadrul unui workshop pe care il conducem eu insami. Fetele nu erau altceva decit colege si prietene, orice alte speculatii jegoase ale jurnalistului sunt NULE.

Familia e devastata, o alta famile cu o fata de doar 19 ani e impinsa din spate spre disperare, fara nici o vina.

Imi ofer sprijinul inclusiv material, pentru aducerea nemernicului in fata justitiei, pentru difuzarea de informatii false si defaimatoare, care nu sunt de interes public (si sunt si ocrotite de lege fiind parte din ancheta procurorului). Propun cererea de daune morale Evenimentului zilei, in solidar cu asa-zisul jurnalist. Sunt dispusa sa pornesc o campanie serioasa impotriva acestor hiene si sa fac orice efort pentru a oferi un exemplu de la care sa se poata incepe asanarea acestei haznale. Astept semne de solidaritate din partea tuturor jurnalistilor adevarati pe care ii cunosc.

sursa text

Vreau, vreau sa vad cum nu suntem putini oameni revoltati de metodele jurnalistice care nu au nicio etica, eticheta sau bun simt de care dispun toti astia. Astia sunt oamenii pe care ii citim, astia sunt oamenii pe care ii avem ca jurnalisti. Ii vrem acolo? Stiu ca nu o sa dea faliment niciun ziar de scandal pentru simplu fapt pentru care tanjim dupa scandal ca Dan Diaconescu dupa presedentia Romaniei. Cu o asemenea presa OTV-ista oare trebuie sa ne miram de toate astea.

Nu cred ca trebuie sa suprtam si stiu sigur ca Garda de Media a fost atat de bine gandit pentru ca o merita. CNA-ul are prea mari interese ca sa  plece urechea la asa ceva dar spre ca totusi vor fi sesizati si amendati toti. Sper ca familia sa-i dea in judecata, ambele familii si sa ia bani multi pentru daune, chiar daca banii aia nu-i ajuta la mare lucru, dar pe toata presa asta, banii aia in minus o sa le prinda bine.

Clujule, cat mai lasam presa sa spuna ce gandim?

Romania, cat mai acceptam sa ni se spuna ce am facut?

Online, mai dam o mana de ajutor la SEO pentru gunoaiele ce au scris fara sa gandeasca?