Gramada

Doua evenimente

în mod normal, dacă aş fi ultra egoistă, aş spune clar că o să fac două articole, dar nu. nu o să fac două articole pentru două festivaluri de câte o săptămână fiecare, ce mi-au încântat privirea şi plictisit neuronii, în funcţie de situaţie.

Am fost şi eu ca tot omul la Tiff. Am fost la două filme, şi o serie de scurtmetraje. Am fost destul de mulţumită de filme, am evitat filmele japoneze pentru că unul dintre regizori a reuşit să mă plictisească de moarte la două filme şi am zis că nu merită efortul la Tiff. Am văzut scurtmetrajele, şi nu ştiu de ce C0livia a primit premiul, dar poate dacă-l mai văd de două ori îmi dau seama. Respingător n-a fost, doar că mi-a trezit mie multe dileme.

Unul din colegii mei mi-a explicat că farmecul scurtmetrajelor este să nască multe întrebări şi să te pună pe gânduri, iar dacă e aşa şi Colivia şi Muzica în suflet merită toată admiraţia mea. Cred că din cele 6 filme văzute, Timi este cel care m-a făcut să ridic din umeri şi să nu ştiu la ce se referă.

Dar, sunt foarte hotărâtă ca anul viitor să fiu printre voluntarii de la Tiff, şi să simt festivalul de film cum îmi curge în vene, la propriu!

Al doilea festival la care am fost a fost Gala Actoria, festival de teatru făcut de cei de la FTT, unde, elevii din anu 3 arată publicului la ce au muncit ei pe brânci trei ani de zile prin holuri, beciuri, praf, şi teatre uitate de lume. Sunt elevi pe care-i admir pentru cât au muncit, pentru că au rezistat să joace chiar dacă transpiraţia le picura de pe faţă la propriu, elevi care aveau 3-4 straturi de haine pe ei şi trebuiau să stea în reflectoare şi să ne arate cât de frumos este teatrul.

Cele două festivale mi-au trezit pofta de viaţă la propriu, şi este o satisfacţie enormă pentru tine, ca spectator, să vezi pe viu oamenii ce şi-au sacrificat timpul lor, pentru o pasiune, pentru ceva ce înseamnă pentru ei un mod de viaţă, pentru ceva ce trebuie să tragă un semn de exclamare pe plan local şi poate chiar pe plan european, iar dacă sunt buni, de ce nu – pe plan mondial. Trebuie respectaţi, ei toţi, susţinuţi pentru că vin cu idei noi, pentru că-şi dau interesul, atât în teatru cât şi în film să se înţeleagă mesajul transmis deoarece, fiecare simte toate astea diferit.