dileme existentiale

Dilema de bibleoteca

azi mă plimbam printre etajele bibleotecii (pentru cunoscători e vorba de bibleoteca judeteana Octavian Goga). Şi în plimbări între etajul unu şi doi, şi trei. Mă opresc la doi. La literatura română, unde aveam câteva cărţi de restituit. Stând acolo, am o dilemă existenţială. Să te introduc şi pe tine în dilemă (nici nu vreau să ştiu la ce te-ai gândit că ţi-aş introduce)

Nenea Eugen Ionescu s-a născut prin 1909 la Slatina (aka 150km de Bucureşti) . La puţin timp după ce s-a născut s-a dus cu mami şi tati lui la Paris. Nu n-au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi. Nu încă.

Pagina de wiki spune : “şi-a continuat educaţia în România, urmând liceul la Colegiul Naţional Sfântul Sava din Bucureşti. Examenul de bacalaureat îl susţine la Colegiul Naţional Carol I din Craiova. Se înscrie la Facultatea de Litere din Bucureşti, obţinând licenţa pentru limba franceză. Terminând cursurile universitare în 1934, este numit profesor de franceză la Cernavodă; mai târziu este transferat la Bucureşti. În 1938 pleacă la Paris ca bursier. Acolo lucrează ca ataşat cultural al guvernului Antonescu pe lângă guvernul fascist de la Vichy. Tot acolo îşi scrie şi teza de doctorat “Tema morţii şi a păcatului în poezia franceză” pe care nu o va susţine niciodată. Numirea sa în postul de ataşat cultural la legaţia României din Paris se datorează politicii pe care Mihai Antonescu, ministrul de Externe a dus-o de a salva mai mulţi intelectuali români, trimiţîndu-i ca să lucreze în diplomaţie în ţările de care erau legaţi sufleteşte, pe filo-germani în Germania sau pe filo-francezi în Franţa. Activitatea politică a ataşatului cultural la Paris era însă minimală, Ionescu rezumîndu-se să traducă sau să faciliteze traducerea unor autori români contemporani sau să aranjeze publicarea lor în revistele literare franceze.”

Bun. În rest, el a publicat în Franţa, sub numele de Eugene Ionesco.

Dacă e român, şi publică în română şi franceză, eu de ce îl caut la literatură universală nu la literatură română?