Filme / Festivaluri de film

Despre Cocoana Chirita

Adevarul este ca nu era piesa de teatru favorita a mea in facultate, dar prefer de la departare aventurile Chiritei decat scrisorile pierdute si regasite si bucluclase ale lui Caragiale. Despre importanta lui Caragiale in teatru nu am sa vorbesc, dar trebuie retinut ca el a fost unul dintre cei care a fost deacord cu Chiritele lui Alecsandri.

Chirita este o doamna, trecuta de prima tinerete, daca te chinui putin si citesti descoperi ca a trecut de toate tineretile posibile. Intr-una din scene spune ca implineste 40 de ani de-un secol, sau o comparatie de acest gen, ce sa mai – o femeie adevarata are nu-si spune varsta. O doamna, sa-i spunem la 60-70 ani, care doreste sa fie la fel de cocheta ca fiicele ei. Despre sotul ei nu stim nimic, dar sigur este unul foarte fericit ca a lui soata se plimba mult prin lume si-l lasa singurel – bing , bang !

Alecsandri a spus ca actorul potrivit sa o joace pe Chirita este Matei Millo. E drept, era gras, curvar, alcolic, si printre actorii care au protestat atunci cand a intrat o lege in teatru ca actorii sa nu mai joace sub influenta alcolului. Totusi era un actor bun, chiar daca avea partile lui proaste. A fost un actor care a interpretat o Chirita superb, plimbandu-se prin toata tara, si tinand sala plina la TNB (Teatrul National Bucuresti). Asta a fost atunci.

Pentru ca noi suntem o tara care stim sa pastreze cultura si piesele bune de teatru, stim sa evoluam asa cum trebuie si sa ne alegem actorii (nici nu vreau sa comentez despre noile filme facute de noi. NU VREAUU) Draga Olteanu Matei a interpretat o Chirita minunat.

Un musical cu niste versuri superbe. O prelucrare a textului minunata. Un film low cost la vremea aia care a iesit mai mult decat superb. Resurse putine au facut oamenii sa improvizeze in a arata pe marele ecran doar o comedie care ne-a facut pe toti din sala sa radem in hohote.

Ich lebăr dich filmele romanesti din tineretea bunicilor mei!

Pe de alta parte, mai mult de jumatate din sala era plina de pensionari. Era plina de pensionari care probabil au venit acum, dupa mai bine de 20 ani cu aceeasi persoana cu care au venit prima data la film, in acelasi cinematograf. Mi se pare superb. Din nefericire, nu cred ca eu peste 20+ de ani am sa vin sa revad in cinematograf filmele romanesti de acum.

Multumesc Alexandra pentru bilete, iar despre Comedy Cluj nu comentez.