idei

Cum alegi corpurile de iluminat pentru locuința ta

Designerii de interior știu cât de important este iluminatul într-o locuință având în vedere că pot schimba total atmosfera din orice încăpere. Tocmai de aceea, atunci când alegi corpurile de iluminat, dincolo de preț și producător, ar trebui să iei în considerare câteva criterii.

În cele ce urmează vei afla câteva trucuri și sfaturi care te pot ajuta să faci alegerea corectă:

Alege corpuri iluminat moderne în funcție de zonele de interes

În general, există două tipuri de iluminat – iluminatul principal și iluminat secundar. Primul tip de iluminat se referă la corpul central din cameră care luminează – poate fi un candelabru, o lustră sau o plafonieră.

Cel de-al doilea tip de iluminat – cel secundar – variază în funcție de necesitățile fiecărui proprietar. Specialiștii susțin că atunci când vine vorba despre alegerea unor corpuri moderne pentru iluminatul secundar, ar trebui să decizi care sunt zonele de interes ale fiecărei încăperi.

Avantajele unui iluminat secundar pe zone sunt mai mult decât evidente. Luminile pot fi utilizate pe rând în funcție de necesitate, fără să fie nevoie să le aprinzi pe toate. De asemenea, pentru o atmosferă mai intimă poți utiliza doar iluminatul secundar, iar seara, poți stinge treptat luminile în casă pentru o crea un mediu plăcut și liniștitor. Mai mult decât atât, corpurile de iluminat moderne îți conferă posibilitatea de a optimiza în mod corespunzător gradul de luminozitate.

  • Dormitorul

Această cameră trebuie să fie foarte confortabilă și să aibă un design funcțional, dar și estetic. De obicei, lustra sau aplica nu asigură un iluminat suficient, astfel că pentru zonele de interes din dormitor (pat, măsuța de toaletă, dressing) este necesară amplasarea unor corpuri de iluminat moderne – de exemplu, veioze, aplice sau lampadare. Poți amplasa de-o parte și de alta a patului veioze pe care să le aprinzi ori de câte ori vrei să citești.

  • Livingul

Având în vedere că petreci cea mai mare parte a timpului în living, modul în care amenajezi această încăpere poate contribui la creșterea productivității a acțiunilor pe care le întreprinzi. Zonele de interes pentru iluminatul secundar pot fi: biblioteca, biroul, spațiul unde este amplasată masa etc.

  • Bucătăria

O altă cameră care are nevoie de corpuri de iluminat moderne este bucătăria. Zonele de interes pe care ar trebui să îți concentrezi atenția sunt – zona blatului, zona chiuvetei, zona corpurilor suspendate.

  • Holul

Fiind gândit ca un spațiu de trecere, holul este o încăpere importantă deoarece este și primul spațiu cu care iau contact musafirii înainte să intre în locuință. Ca zone de interes care necesită amplasarea unor corpuri de iluminat moderne, putem menționa: cuierul, dressingul, pantofarul.

Atenție la designul corpurilor moderne de iluminat!

Atunci când alegi corpurile de iluminat moderne ține cont de calitatea lor pentru a te bucura de ele o perioadă îndelungată de timp. Optează pentru piese fabricate din materiale de calitate care să asigure o rezistență sporită pe lângă iluminatul optim.

Nu în ultimul rând, un alt aspect de care trebuie să ții cont în cadrul procesului de selecție rezidă în designul acestora raportat la designul casei tale. În plus, corpurile pe care le alegi trebuie să se potrivească cu stilul camerei în care le vei instala pentru a obține o ambianță plăcută și armonioasă. Așadar, alege cu atenție astfel încât culorile și materialele corpurilor de iluminat moderne să se asorteze cu  celelalte particularități ale camerei.