bucati de ganduri

Continua cautare a perfectiunii

Primavara vuieste rapid printre noi cu schimbari. Dupa ce trecem de socul emotional prin care descoperim ca nu mai suntem copii, ne trezim la o realitate crunta care ne spune ca este momentul. A venit momentul schimbarii si nu doar prin curatenie in casa si prin schimbarea ei.

Observ discutii interminabile intre prietenii mei care vor sa imbratiseze schimbarea printr-o casa noua. Fuga dupa chirii, cat mai frumoase, cat mai in oras este o problema care se intampla peste tot. Un concurs al perfectiunii apartamentelor incepe sa apara. Sa vedem cine-i mai bun, care este mai iscusit in a gasi visul perfect la un pret cat mai bun.

In Cluj, oameni prefera chiriile in oras, nu in oraselele rezidentiale de langa. Cu toate ca timpul pierdut sa vii de acolo spre centru, sau spre locul de munca, este cam acelasi. In Bucuresti, prietenii mei se plang de faptul ca majoritatea apartamentelor au chirii enorme, iar ei nu mai au energie sa-l schimbe la cativa ani, asa ca multi s-au hotarat ca este acel moment al vietii in care trebuie sa isi cumpere un apartament.

Cand ma uit la toti prietenii astia, la discutiile si pozele de pe facebook cu apartamente, ma ingrozesc. Ma ingrozesc de toate lucrurile urate si chichinetele pe care le gasesti la preturi enorme, apartamente pline de igrasie sau zugravite ultima data pe la inceputul secolului 18. Descoperi in acelasi timp ca pentru unii parchetul e doar un moft, iar linoleul e inca la moda.

Apoi, dupa rasete si poze pe ascuns, conferinte indelungi si frustrari, visezi la ceva ce speri sa ai. Un ceva pe care sa nu-ti vinzi un rinichi daca se poate. Perfectiunea arata cam asa: apartament nici mare, nici mic, cu living, un dormitor si un balcon pe care sa-ti bei cafeaua vara, putina umbra, o zona linistita si bineinteles prietenii alaturi.Fara vecini care sa nu stea lipiti de vizor (chiar daca nu-ti poti alege vecinii), sa le placa apartamentele lor fara sa fie nevoiti sa dea cu bormasina intr-o sambata la 8 dimineata.

Sincer, cand vad ofertele la apartamentele noi, blocurile construindu-se, de ce sa nu apelezi la oamenii care iti vand vise perfecte, chiar si in apartamente noi de vanzare in Bucuresti cu 2 camere, in conditia in care pentru un provincial, capitala e cea care vinde cele mai frumoase vise. Un fel de the romanian dream. Reduceri, peisaje, totul e perfect. Abia astept sa le vad personalizate de catre cautatorii de vise, sa le vad zambetul satisfacut pe chip, sa ma duc in vizita si sa zac pe balcon ca un musafir.

Of perfectiune, ce frumoasa esti tu si ce noroc ai ca noi tinerii inca mai avem puterea sa visam si sa te cautam. Ne ambitionam sa stam in apartamentele pe care le visam si sa nu ne multumim cu oferte asemenatoare sau lucruri provizorii. Provizorie e chiria de pe timpul facultatii, dar apoi cand ne hotaram sa imbratisam visele, trebuie sa transformam casa noastra intr-un loc in care toate visele sa devina realitate.