Filme / Festivaluri de film

Ce inseamna Tiff pentru mine (viata de Voluntar)

Imi aduc aminte ce groaza imi era in primul an de voluntar. Cumva ma speria faptul ca trebuie sa ma duc la interviu. Ma intrebam ce or sa ma intrebe, care este rostul. Nu aveam multa experienta in voluntariate, dar aveam multa energie pe care eram dispusa sa o epuizez. Aveam poate prea multa energie. Copil naiv ce sunt eu sperand in fiecare zi ca nu am sanse sa imi epuizez toata energia. Copil naiv ce sunt eu, crezand ca de-a lungul timpurilor n-am sa invat nimic din tona de voluntariate facute. Copil naiv!

A venit TIFF-ul, o editie aniversara in care am dat tot ce e mai bun din mine. Am fost voluntar la unul din departamentele de care fuge lumea, adica Merchandaising. Departamentul consta in vanzarea produselor cu sigla TIFF. Pe cuvant ca sunt multe. Pe cuvant ca nu e cel mai usor lucru pe care trebuie sa-l faci, chiar daca pare ca freci menta toata ziua pazind un dulap. Pare asa, dar nu e. Deloc chiar. Am descoperit de ce fuge lumea : inventare, stoc, bani, frecare de menta, aranjare de produse, atentia sporita la ele.

Mi-am descoperit un simt estetic de care nu eram sigura ca-l stiu. Am invatat o metoda noua de a impatura tricouri, astfel incat sa le poti scoate usor fara sa cada dulapul pe mine (asa cum se intampla acasa), am devenit o prietena foarte buna cu o gramada de comenzi de excel de care nu eram sigura ca exista. M-am plimbat prin oras facand poze la dulapuri cu produse, pana cand ele atingeau o perfectiune de care sa fie multumita toata lumea.

Nu am crezut ca la final, cand am sa trag linia la putinele filme vazute (chef si timp putin sa vad mai multe), la kilometri umblati si rasarituri pe cand iesi din Janis am sa am un zambet tamp pe mutra. Nu am crezut ca o sa ma indragostesc atat de tare de toate astea. Zambetul si entuziasmul oamenilor atunci cand vad produse cu sigla TIFF este pur si simplu atat de superba. Sa vezi cum comenteaza oamenii atunci cand ies de la filme, sa simti pe pielea ta toata agitatia din jur. Sa simti ca iei parte, doar putin, dintr-o istorie care se creeaza in acel moment.

A fost aniversarea de 10 ani, o editie care a ridicat festivalul foarte mult (oricum cred ca era destul de sus). O editie care m-a facut sa imi doresc sa nu ma despart vreodata de el, sa fac parte cat de mult din el.

Invidiez oamenii care au fost acolo an de an. Invidiez oamenii care au simtit pe pielea lor toata evolutia, inca din prima zi!

Am avut contact cu o gramada de voluntari de-a lungul timpului. Am facut parte dintr-o multime de proiecte. Proiecte unde am fost eu voluntar sau unde i-am coordonat. TIFF-ul a fost intotdeauna pentru mine o provocare si asa va ramane. Cunosti atat de multi oameni plini de energie care te umple si pe tine. Ai speranta ca nu traiesti intr-o lume atat de rea precum se pare. Simti cum faci parte dintr-o evolutie culturala, cum curg evenimente si cum totul este perfect. 10 zile pe an, totul este mai mult decat perfect !

Legenda conform careia exista o depresie post TIFF pentru orasul Cluj este reala. O simt voluntarii, o simt cinematografele, o simte toata lumea. Agitatia, evenimentele, totul dispare. Parca a fost un vis si toti ne-am trezit. Ai vrea sa dureze o eternitate! Ti-ai dori asta!

Ca voluntar, mi-ar placea sa am doar proiecte de genul asta si le voi face cu tot dragul. Ca si coordonator, mi-ar place sa ajung sa am doar voluntari frumosi si energici cum ii vad prin TIFF in toate proiectele din care fac parte. In toate !

Recunosc, sunt de meserie Voluntar ! Imi place! Ador ceea ce fac (iar in momentele in care-mi urasc viata de oboseala, ma incurajez spunandu-mi ca ador ceea ce fac).

601007_10151587477337580_1091850506_n