Gramada

Bravul soldat Svejk

Bravul soldat Svejk se ingrijeste de vinul din liturghie

Vicarul militar apostolic, dr. Koloman Belopotoczky, episcop de Tricola, il numi preot de campanie al garnizoanei din Trideni pe un anume Augustin Kleinschrodt.
Intre un duhovnic obisnuit, adica un preot civil, si un duhovnic militar e o mare deosebire. In ultimul se imbina perfect religia cu soldatul, doua caste absolut diferite, adunate la un loc, iar diferentele dintre cele doua categorii de duhovnic sunt cum ar fi cele dintre un locotenent-major de dragoni, venit sa predea, la
Academia militara, arta calaritului, si un proprietar de hipodrom.

Duhovnicul militar e platit de stat, e deci un functionar militar apartinand unei anumite categorii de demnitari, avand dretul sa poarte sabie si dreptul la duel.
Duhovnicul civil capata si el, ce-i drept, o rasplata din partea statului, dar e silit sa se straduiasca sa stoarca niste bani de la credinciosi ca sa poata trai in buna stare.

Soldatul nu e dator sa salute un preot obisnuit, in schimb e dator sa dea cuvenitul onor preotului militar, caci altfel e bagat la arest. Asadar, Dumnezeu are pe pamant doua feluri de reprezentanti – civili si militari.

Civilii trebuie sa se ingrijeasca de agitatia politica, militarii, la randul lor, ii spovedesc pe ostasi si-i baga la racoare, ceea ce a fost, fara indoiala, in intentia Domnului atunci cand a zamislit acest pamant pacatos si cand, mai tarziu, l-a creat si pe amintitul Augustin Kleinschrodt.

Cand acest distins parinte incepu sa dea buzna pe strazile Tridentului, aducea de la distanta cu o cometa cu care un zeu manios voia sa pedepseasca acest oras nefericit.
Era cumplit in maretia sa solemna si-i mersese buhul ca avusese in Ungaria trei dueluri, si cu acest prilej taiase nasul celor trei rivali de la cazinoul ofiteresc, care manifestasera prea multa indiferenta fata de credinta.

Reducand in asemenea proportii lipsa de credinta, vajnicul aparator al religiei fu transferat la Trident tocmai in momentul in care bravul soldat Svejk fusese eliberat din inchisoarea garnizoanei si se inapoiase la compania lui, spre a contribui mai departe la apararea patriei.

Parintele spiritual al garnizoanei militare din Trident cauta in acel moment o noua ordonanta si astfel stand lucrurile, se duse s-o aleaga personal din randurile trupei.

Dracul stie cum se face ca, trecand dintr-un dormitor intr-altul, ochii lui cazura deodata pe chipul blajin al bravului soldat Svejk si, batandu-l prietenos pe umar, sfintia sa ii spune

– Mergi cu mine!
Bravul Svejk incepu sa se scuze, spnand ca n-a savarsit nimic, dar caporalul de serviciu il imbranci, si, apucandu-l de brat, il duse in cancelaria regimentului.

Aici, dupa indelungate targuieli, in timpul carora Svejk invoca tot felul de scuze, subofiterul, in datoria de a se dezvinovati, ii adresa preotului militar urmatoarele cuvinte:

– Der soldat Swejk ist ein Mistveih …
*(Soldatul Svejk e un gunoi)
– Ein Mistvieh Icann doch gutes Herz Haben
*(Si un gunoi poate avea o inima buna)

Drept care, bravul soldat Svejk dadu umil din cap, in semn de aprobare. Din coltul in care statea, fata lui cu ochii atat de sinceri parca se rotunjise si mai mult si, la vederea acestui chip blajin, duhovnicul pastor militar refuza sa mai vada dosarul cu toate pedepsele bravului soldat.

Din clipa aceea viata lui Svejk capata o turnura fericita. Bea in taina vinul de liturghie, iar superiorului sau ii tesala calul atat de frumos, incat intr-o buna zi sfintia-sa parintele Kleinschrodt tinu sa-i aduca toate laudele.

– Cu respect va raportez supus ca fac totul ca sa fie la fel de frumos ca dumneavoastra, i-a raspuns Svejk
Pe urma venira glorioasele zile ale taberei militare de langa Castel-Nuovo, unde urma sa fie oficiata o slujba religioasa de campanie.

Parintele Augustin Kleinschrodt obisnuia sa foloseasca pentru scopuri religioase numai vinul de liturghie produs de viile Voslaw din Dolni Rakousy. Vinul italian nu putea sa-l sufere – si asa se face ca atunci cand constata ca rezervele incep sa se imputineze, il chema la el pe bravul soldat Svejk si-i spuse:

– Maine dimineata te duci la oras sa faci rost de vin de Voslaw. Iei bani de la cancelarie si-mi vii cu un butoias de opt litri. Nu zabovesti nicaieri, te intorci imediat ! Deci, tii minte, vin din viile Voslaw – Dolni Rakousy. E clar !?! Abreten !

A doua zi, Svejk capata la cancelarie douazeci de coroane, si ca sa nu aiba la intoarcere necazuri cu intarea in tabara i se intocmi o adeverinta: “Plecat in misiune, sa aduca vin” !

Asadar, bravul soldat Svejk pleaca la oras, si in timp ce strabatea strazile orasului, repeta in gand cu tata constiinciozitatea: “Voslaw – Neider Osterreich”, si acelasi lucru il spuse cu voce tare si la gara, ca peste trei sferturi de ora sa urce in tren si, foarte multumit de el sa porneasca spre Dolni Rakousy (Neider Osterreich)

In ziua aceea grandioasa desfasurare a slujbei religioase de campanie fu tulburata doar de vinul aspru italian din potirul sfintiei-sale.
Spre seara, preotul Augustin Kleinschrodt incepu sa incline spre convingerea ca bravul soldat Svejk e un ticalos care, de buna seama, bea de stinge, uitand cu desavarsire de indatoririle sale ostasesti.

Urletele preacuviosului parinte puteau fi auzite in toata tabara si se inaltau spre culmile gigantilor alpini, prelungindu-se si contopindu-se in VAlea Adizului, spre Meran, pe unde, in urma cu cateva ceasuri, zambind satisfacut si cu constiinta fericita a indeplinirii intocmai a indatoririi sale de ostas, trecuse cu trenul bravul soldat Svejk, continuandu-si senin calatoria spre tinta misiunii sale.

Strabatuse valea, traversand o sumedenie de tunele, si la fiecare statie intrebase :
– Voslaw! Neider Osterreich? Pana cand pe chipul lui blajin zari gara din Voslaw, si bravul soldat Svejk, ii arata unui parbat cu chipiu pe cap ordinul de serviciu de la unitatea militara: “Plecat in misiune, sa aduca vin.”

Si, cu zambetul sau dragalas, intreba unde se afla cazarma din localitate.
Barbatul cu chipiu il intreba ceva de marsruta, la care bravul soldat Svejk declara ca habar nu are ce-i aia marsruta.

Pe urma mai venira doi soldati cu chipiu pe cap si acestia se apucara sa-i explice lui Svejk ca cea mai apropiata cazarma e tocmai la Korneuburg.
Asa stand lucrurile, bravul soldat Svejk isi cumpara un bilet de tren pana la Korneuburg si pleca mai departe.

La Korneuburg se alfa un regiment al cailor ferate, si cei de la cazarma se minunara foarte cand, in toiul noptii, bravul soldat Svejk isi facu aparitia la poarta cazarmii, aratand santinelei ordinul sau de serviciu : “Plecat in misiune oficiala, sa aduca vin”

-Sa lasam asta pe maine dimineata, ii spuse santinela, ofiterul de serviciu tocmai a atipit.
Bravul soldat Svejk se intinse si el pe prag, si cu fericita constiinta ca face tot ce poate spre binele tarii, si adormi linistit.

Dimineata fu dus la biroul aprovizionarii, unde ii arata plutonierului de ata ordinul sau de serviciu: “Trimis in misiune, sa aduca vin”, document ce putra stampila Feldlager, Castel-Nuovo – Rgt : 1-2 Bat 3, si semnatura ofiterului respectiv din ziua respectiva

Cu ochii cat cepele, plutonierul de ata il conduse la cancelaria regimentului, unde bravul soldat fu supus, de insusi domnul colonel, unui interogatoriu foarte temeinic.
– Cu respect va raportez supus, declara bravul soldat Svejk, ca am venit aici din ordinul sfintiei sale parintele Augustin Kleinschrodt din Trident, cu misiunea de a duce un butoias de opt litrii cu vin de liturghie din viile Voslaw.

Urma o discutie indelungata. Chipul sincer si blajin al ostasului si ordinul sau de serviciu: “trimis in misiune, sa aduca vin” , prevazut cu stampile si semnaturi in buna regula, avura darul sa trezeasca impresia cea mai buna si dadura in
tregii chestioni o intorsatura si mai complicata

Avu loc, deci, o lunga dezbatere in decursul careia fu exprimata parerea ca, de buna seama, sfintia-sa parintele Augustin Kleinschrodt si-a pierdut mintile si in consecinta nu ramane nimic altceva de facut decat expedierea bravului Svejk cu marsruta, inapoi la unitatea lui.

Asa se face ca plutonierul de ata ii intocmi lui Svejk cuvenita marsruta. Om cumsecade, subofiterul nu se uita la cativa kilometri in plus si astfel ii facu lui Svejk o foaie de drum prin Viena, Steyerburg, Zagreb, Triest, si de aici la Trident. Dupa socoteala lui, drumu trebuia sa dureze doua zile. Ii dadura bani de buzunar 1,60 k , plutonierul de ata ii cumpara biletul de tren, iar bucatarul de la popota ii puse in brate, din compasiune, trei roti de paine cazona.

In acest timp, preotul de campanie Augustin Kleinschrodt umbla prin tabara de la Castel-Nuovo, si, scrasnind din dinti, nu spunea decat atat:
– Il printem, il legam, il impuscam.

Bravul soldat Svejk fusese trecut pe lista dezertorilor si ce mare fu surpriza a patra zi, in toiul noptii cinstitul ostas isi facu aparitia la intrarea in tabara de campanie, si, cu obisnuitu-i zambet pe buze, ii intinse sentinelei marsruta (foaia de drum) emisa de regimentul din Korneuburg si ordinul de serviciu de la unitatea sa : “Trimis in misiune, sa aduca vin”

Il inhata pe loc, si spre marea sa uimire, ii pusera catuse la maini si-l dusera intr-o baraca unde-l inchisera in spatele gratiilor
A doua dimineata fu transportat in oras, la cazarma

In acelasi timp sosi acolo o scrisoare oficiala de la regimentul cailor ferate din Korneuburg, in care colonelui comandant intreba de ce l-a trimis sfintia-sa parintele Augustin Kleinschrodt pe soldatul Svejk dupa vin de liturghie din viile de la Voslay, tocmai la Korneuburg.

Dupa interogarea soldatului Svejk, care raspunse sincer si cu vesnicu-i zambet pe buze la toate intrebarile, aratand intocmai cum s-au petrecut lucrurile, avu loc o mare consfatuire in urma careia sfintia-sa parintele Augustin Kleinschrodt se duse sa-i faca bravului soldat Svejk o vizita la inchisoarea regimentului

– Ai face cel mai bine, dobitocule, daca ai cere sa fii reformat, ca sa scapam odata de mutra ta idioata.
In clipa aceea bravul soldat Svejk lua pozitia de drepti si, uitandu-se cu toata sinceritatea in ochii preotului de campanie, spuse :

– Cu respect va raportez ca-l voi sluji pe majestatea sa imparatul pana la ultima suflare!