Aberatii speciale

Brand romanesc, aplicatii romanesti

Am vazut si stau cu ochii ciuliti la campania celor de la UTOK care dau ca premiu 2000Euro!!! unui geniu in aplicatii. GENIU! Am stat si m-am gandit ca as participa, apoi mi-am dat seama ca nu am talent tehnic nici macar cat sa-mi imaginez o linie de cod.

IMAGINEAZA-TI !

DA! Acesta este cuvantul cheie care nu trebuie sa se piarda din context. Imaginatia trebuie sa iti zboare si sa creeze lucruri. Sa ne gandim si sa ne imaginam. Sa traim intr-un mediu ideal, unde totul este perfect. Sa ne imaginam tot ce am creea, pentru ca undeva, cineva, are baza programatica in spate sa creeze mai mult.

Mi-am imaginat o aplicatie pe care mi-o doresc, dar apoi mi-am dat seama ca e o idee prea adolescentina si nu ajuta pe nimeni. Apoi mi-a venit o idee.

Dimineata, stateam cu fetele la o cafea, printre primele dimineti in care stam pe hol cu geamul deschis. Admiram draperia brodata a vecinului de vis-a-vis si ne pregateam pentru o barfa matinala cand se aude frana si poc. Mi-am abandonat cafeaua si tot, am luat-o pe scari la sanatoasa in jos sa vad ce s-a intamplat, curiozitatea vrand sa stie daca exista victime si care sunt daunele.

Din fericire a fost doar un accident usor, in care o pitipoanca domnisoara a vrut sa schimbe banda si nu s-a asigurat sau macar semnalizat, iar domnisoara care circula regulamentar pe prima banda a apucat doar sa franeze, dar fara a evita impactul.

A fost totusi un moment in care am ramas pe ganduri. Am ramas pe ganduri vrand sa fac poza daunelor, sa o pun pe twitter, dar pana cand mi s-a incarcat mie camera de pe rasnita de telefon mobil, au mutat masinile. Mi-am adus aminte de un accident de acum cateva saptamani, cand o domnisoara nu a aproximat foarte bine care este viteza cu care vine masina si a cam sarit in fata ei, rupandu-si astfel un picior si cateva coaste la impact.

Lumea in astfel de cazuri se impacienteaza, toti stiu bucati, doar din filme, dar nimeni nu stie concret. Toti stiu ca nu trebuie sa-l misti pe om ca poate ii rupi doamne-fereste coloana sau il nenorocesti nu-mai-stiu cum.

Nu suntem zilnic pusi in situatii de acest gen, dar suntem pusi destul de mult. Suntem – ca oameni – destul de ingamfati incat sa ne credem atotstiutori doar pentru ca am vazut House si ER, dar fara sa stim cursurile de prim ajutor in caz de orice mai mult decat ce am vazut in filme, iar din cate spune si in filme, atunci cand dai prim ajutor si nu il faci corect, risti sa faci mai mult rau decat bine.

De ce nu avem o aplicatie de prim ajutor ?

Poate ca ar fi cazul sa avem o astfel de aplicatie si doar pentru a o rasfoi in timpul liber. Sa stim ce sa facem in cazuri de:

  • oase rupte
  • come alcolice
  • lesinuri bruste
  • crize de epilepsie
  • crize de spasmofilie
  • arsuri de gradul 2-3
  • electrocutari
  • inecare cu mancare

Lista poate continua pentru ca sunt foarte multe lucruri cu care ne intalnim zilnic, pe care le ignoram, dar atunci cand vrem sa facem pe bunul samaritean, de multe ori facem rau in loc sa facem bine, fara sa ne dam seama. Nu este neaparat un lucru bun, dar putem sa-l transformam in unul.

Deasemenea, aceasta aplicatie ar putea sa spuna mai multe despre consumul excesiv de grasimi, sare, zahar, etc. Sa ai o harta cu cel mai apropiat spital, numarul salvarilor private din zona ta, sau a salvamontilor – daca este cazul. Aplicatia s-ar putea lega poate si la serviciul de urgente, pentru ca astfel sa chemi salvarea prin aplicatie iar tu sa reusesti sa ajuti putin pana cand vine aceasta.

E drept, ar insemna multe. Ar insemna oameni care sa aiba aplicatia si sa o mai citeasca in timpul liber. Ar insemna ca pompierii/smurd/ambulanta/politie sa aiba o aplicatie prin care sa poata fi chemati – cum au astia cu taxi-uri si sa-ti dea un ETA, ar insemna o gramada de lucruri si la un mod ideal ar functiona, dar intr-o lume disfunctionala ca a noastra, s-ar creea probabil mici monstri experti in medicina si prim ajutor. Oricum suntem experti in orice din jurul nostru.

Mi-as dori sa existe asa ceva si oameni apti sa foloseasca o astfel de aplicatie, dar pana cand asa ceva o sa fie posibil, am sa-mi folosesc imaginatia visand la asa ceva.