Gramada

Bloggers meet greeters

10928890_10206074883127998_3601769649553732025_o

Sambata, 21 martie, s-a intamplat minunea. Bine, exagerez, nu e chiar o minune, era un lucru pe care l-am asteptat eu mult, pentru ca mi-e foarte drag. Am mai povestit eu despre Cluj Greeters si tururile personalizate pe care le face acest proiect turistilor. Pentru o mai mare deschidere asupra comunitatii clujene si a faptului ca suntem prea ocupati sa visam si sa ajungem de la punctul A la punctul B, fara sa observam orasul, am organizat un tur pentru comunitatea de bloggeri ai Clujului.

N-au fost toti, dar vom mai face si pentru cei care au ratat, mascand astfel micile erori de calcul facute la prima editie destinata lor.

Turul a fost unul scurt, de aproximativ o ora si jumatate, conturand arterele principale ale orasului, artere care erau foarte importante pentru cetate.

Am pornit astfel din p-ta A. Iancu povestind despre Teatrul National “Lucian Blaga” si vechimea cladirii finante ANAF. Mergand pe Ulita Mare recunoscuta mai nou Blv. Eroilor, admirand Lupoaica si povestind istoria ei si povesti amuzante despre ea (mai ales de momentul in care a fost furat Romulus/Remulus). Apoi pe str. B. Janos si venind dinspre Est pe Strada in Oglinda, sau palatele Statusului Romano-Catolic. O arhitectura superba care n-a fost prea bine intretinuta de toti cei care au vrut sa iasa in evidenta cu micile afaceri din zona si n-au avut suflet pentru respectarea istoriei ce se scrie de atatea secole in arhitecturile cladirilor. Am facut dreapta spre Muzeul de Arta, cunoscut multa vreme ca Palatul Banffy, apoi am evitat marsul pentru Viata si ne-am continuat drumul pe str. R. Ferdinand, facand stanga pe str. Emil Zola iar apoi oprindu-ne in p-ta Muzeului sa admiram cladirile si istoria centrului vechi al orasului. Primul punct zero pe care acesta l-a avut, incarcat de o istorie si o arhitectura superba. Pacat doar ca vara, umbrelutele teraselor ne opreste din a admira toate lucrurile frumoase si vedem doar picioruse, decoltee si maxim calugarii franciscani care se plimba in straiele lor prin piata. Continuarea a fost pe str. C. Daicoviciu cu iesire pe str. Emil Isac, admirand istoria strazii si nu in ultimul rand a restauranului Maimuta Plangatoare (care dateaza cu aceeasi locatie si nume de prin perioada interbelica). Am venit apoi pe str. Memorandumului unde am povestit despre cladirile din zona. Pozele poate ca ar fi iesit mult mai bine daca aveam vreo sansa sa nu prindem tona de cabluri insirate de stalpi, cabluri pe care municipalitatea promite de prea multi ani ca o sa le inlature. Nu este graba, oricum turistii sunt alungati de pe strada de vesnicele lucrari si utilaje, alegand sa evite zona pe cat de mult posibil, ocolind-o prin pietonale secundare sau urcandu-se in primul taxi pentru a ajunge la destinatia propusa.

Chiar daca ne-am propus ca turul sa se termine la Casa Tiff, acesta s-a terminat in p-ta Unirii cu o scurta poveste despre cladirile din jur si statuia controversata atata vreme in oras si in presa – Matei Corvin.

S-au facut multe poze si am vazut oameni care zambesc. Am fost priviti ca niste turisti din afara. Imi pare rau ca nu au auzit toti povestea spusa de mine, dar imi place sa cred ca Greeterii mei au spus-o mai departe.

Ma gandesc serios sa repetam experienta, dar in grupuri de maxim 6 si pe trasee diferite, astfel incat oricine doreste sa recunoasca orasul, istoria dar si cafenelele deosebite. Sa acoperim toata aria orasului si sa nu ne lasam descurajati de nimic. Meritam cred fiecare dintre noi cateva ore in care sa redescoperim orasul, iar prin pozele noastre sa le redescopere si altii la randul lor.

In final, as incuraja lumea sa dea un feedback folosind formularul de aici .

Multumesc mult bloggerilor prezenti:
Alexandra,  AlisaAncaAndreiCiuleaDumitrita (multumesc mult si pentru poze), GabrielMadalinaPetruTvDeCeValentinVasileZaineasca.

Astept si ceilalti bloggeri la alte tururi, sa vada toti cum este un tur facut de Cluj Greeters, astept sa veniti cu prietenii vostri straini sa le povestim lucruri despre oras, sa ne bucuram impreuna de turisti si mai ales de bloggerii straini care ar putea sa vina sa viziteze orasul.

Multumesc mult si voluntarilor, fara de care acest proiect nu ar exista! Sunteti cei mai tari, Multumesc!

R_Cluj Greeters & Blogmeet 21.03.15 (263)