Online

Blogger vs WordPress, o parere

Când acest blog lua naștere, el o făcea pe o platformă blogspot. Mi-a plăcut pentru că este destul de user friendly și puteam să exersez tot html-ul acela învățat prin liceu, pe propria mea platformă. A fost o experiență foarte frumoasă, dar nu îndeajuns de perfectă, deoarece blogul meu de început ajunsese să arate ca al unui adolescent nehotărât de 14 ani.

Mi l-am dorit să arate mult mai profesional, așa că am început să văd ce coduri trebuie puse și unde să-l fac să arate, așa de frumos ca cele pe care le citeam eu. Nu găseam deloc coduri cu ce am eu nevoie, dar am găsit un băiat de prin India (cu care mai țin legătura și acum), care transforma plug-in-uri de wordpress în coduri de blogspot astfel încât să aibă toată lumea tot ce vrea pe ambele platforme. Se chinuia el foarte mult, să aleagă tot ce este mai bun din foarte multe plug-in-uri, să combine funcții și multe altele. Țineam legătura destul de mult și testam pe blogul meu tot ceea ce făcea el.

Într-o zi când  avusesem o idee despre ce schimbări aș mai vrea la blog – logic, kitch-uri d-ale mele care încarcă totul greoi dacă se poate – am avut o revelație. De ce mă chinui eu să profit de tot ceea ce au altii pe wordpress pe blogspot, când pot să mă mut pe wordpress și să le am la discreție. Să le am fără să mai fie nevoie să aștept ca amicul meu să le transforme și să le facă compatibile pentru platforma pe care sunt eu.

Așadar, am început să mă documentez despre mutare. Am citit, am calculat, astfel am văzut că nu are sens să mă mut tot pe o platformă free, când pot să fac o mini investiție în el să-mi achiziționez un domeniu și un hosting, pentru a sta liniștită, a scăpa de o parte din probleme și mai mult decât atât a învăța să fac multe lucruri singură.

M-am ambiționat să îmi mut singură totul, și dacă unui om expert i-ar fi luat cam 30 minute, mie mi-a luat aproape 2 zile, în care mi-am prins puțin urechile.

Primul lucru pe care trebuie să-l știi despre wordpress: nu este neapărat user friendly, mai ales dacă te obișnuiești cu o altă platformă. Este mult mai tehnic, mai profesional. Este ușor de învățat mai ales după ce accepți ideea că este complet pe dos față de tot ceea cu ce te-ai obișnuit până în acel moment.

În documentația mea pentru comparația wordpress vs blogspot am găsit o mulțime de lucruri interesante, pe care am să le completez ulterior și cu argumentele și părerile mele. Nu cred că neapărat argumentele și părerile mele contează, dar nu vreau să dezamăgesc toți păreriștii deoarece eu m-am abținut să dau cu părerea.

WordPress Blogspot / Blogger
Unul dintre cele mai mari avantaje oferite de wp, este faptul că tu deții tot conținutul. Fie că ai blogul construit pe platforma lor sau pe un host personal, acesta îți aparține în deplinătate. Blgs este perfect pentru un blogger care dorește doar să își promoveze textele, fără a dori să-și transforme blogul în ceva mai mult.
Este ușor de construit pe el, atât un blog simplu cât și un site mai complex. Poți foarte ușor să updatezi totul după preferințele tale, chiar dacă la început a fost doar un blog, mai apoi poți să îl transformi în ceva mai mult Este o platform gratuită, fiind client Google, conține tot ceea ce dorești, fiind foarte ușor de conectat la contul de gmail care există.
Poți să îți creezi baze de date, promovarea link-urilor affiliate și aranjarea add-urilor oricum vrei tu. Să taxezi citirea site-ului și absolute orice nebunie îți trece prin cap. Plug-inurile te vor ajuta să faci orice vrei tu, wp neavând limite Adsense și G+ sunt incorporate direct, fără a mai fi nevoie să cauți pluginuri care să facă asta pentru tine.
Trebuie să înveți să-l folosești, nu o să fie neapărat ușor la început, dar, pe parcurs, cu toate tutorialele și help-urile, merită minimul de efort investit în a învăța wp. Când vine vorba despre template-uri, acestea sunt foarte sărăcăcioase, iar construirea lor de la zero, mai ales în lipsa de cunoștințe HTML și CCS este posibil să nu fie neapărat cel mai ușor lucru de făcut.

Pe de altă parte, există și riscul ca la orice modificare totul să ia o întorsătură greșită.

Wp este o platform foarte puternică de Content Management, care are încorporat bloggingul ca atare. Moderarea comentariilor lipsește cu desăvârșire. Dacă dorești să răspunzi cuiva, totul devine puțin mai complicat din lipsa meniului de comentarii.
Deoarece blgs este deținut de Google, și hostat tot de el, tot ce conține blogul tău este deținut astfel de Google, ceea ce înseamnă că la orice greșeală, toată munca ta poate să dispară deoarece, toată munca ta aparține lor (tu ai spus ok la asta, când ai bifat Terms and Agreements), nu ție.
Oferă foarte multe avantaje SEO prin plug-in-urile pe care le deține Mutarea blogului tău de pe blgs pe orice altă platform o să fie un lucru complicat.
Este destul de safe, dar fiind ținut pe un host ales de tine, trebuie să ai întotdeauna grijă la securitatea blogului și la back-up-uri. Nu trebuie să-ți faci griji despre servere, resursele acestora, securitatea sau orice alte backup-uri. Google va face totul pentru tine.
Poți personalize structura link-ului Nu poti să personalizezi structura link-ului.
Poți să creezi e-mail personalizat cu numele blogului tău Poți monetiza blogul prin ads-uri powered by Google
Există îndeajuns de multe tutoriale despre cum să faci multe lucruri pe platform. Support-ul este mare tocmai deoarece nu este uneori, foarte ușor de folosit.

Astea sunt concluziile altora, oameni mult mai buni pe domeniu la datul cu părerea decât mine. Concluziile sunt inspirate de aici , aici , aici , aici.

Personal, mutarea de la blogspot la wordpress n-a fost ușoară. Am avut și încă mai am de învățat multe. Am zile când îmi prind urechile cu câte ceva, iar mai apoi, revelația revine și îmi dau seama, că aș putea să mă chinui mult mai mult. Răspunsuri există pe google, dar mă tem de orice update. Nu pentru că mi-e teamă să pierd ceva sau să nu functioneze. Mi-e teamă să nu se schimbe ceva și să nu mai găsesc la locul lui.

Ține cont că pe toată perioada mutării și acomodării o să spui: nu mai fac asta niciodată, nu știu de ce am vrut asta, îmi vreau blogul nou înapoi, asta este o porcărie!!!

Poate că vei spune așa, poate că vei folosi alte cuvinte. Renunțarea la blogspot nu este neapărat o idee proastă. Dar mutarea totului este posibil să fie greoaie. Pozele, comentariile, like-urile, toate vor părea că nu sunt la locul lor. Unele chiar nu vor fi. Unele se vor putea pune, altele le vei lăsa așa. Totul va avea o nouă formă cu care trebuie să te obișnuiești. O formă pe care trebuie să o faci să arate, exact așa cum dorești tu.

Am învățat de la wordpress să scriu distraction free, să văd totul mult mai simplu și mai minimalist. Să trec în text și să-mi editez ce nu-mi place. Așadar, tot am rămas puțin prietenă cu HTML. Link-urile le-am făcut simple, totul să aibă semnătura mea. WordPress a mărit alter ego-ul în mine, amintindu-mi că totul îmi aparține și neavând vreo îndoială în legătură cu asta.

Da, știu, durează până te împrietenești cu el. Știu că pare tristă platforma, dar noi toți care ne bucurăm de ea, cu mâna pe inimă spunem că merită. Decât să faci multe mutări, mai bine fă una și bună. Este blogul tău, decide-te ce vrei de la el și investește pe măsură. Dacă nu investești în munca ta, în hobby-ul tău, atunci nu te plânge că nu ajungi așa mare ca alții sau că nimeni nu te ia în serios.

Deschide blogul tău, platforma și ceea ce văd oamenii. Analizează bine totul, apoi întreabă-te: tu te-ai lua în serios?

Dacă răspunsul este da, fă în continuare ceea ce faci.

Dacă răspunsul este nu, fă o schimbare.

Dacă răspunsul este nu știu/probabil, fă o schimbare urgent!!!!

Sursa foto