uimita de lume

Banii te schimba, nu viata

Am să vorbesc despre o poveste reală. La care eu personal, nu ştiu cum să reacţionez.

Totul începea acum vreo 20 de ani, când o tânără viitoare mămică se chinuia să facă un avort. Nu i-a ieşit, se mai întâmplă şi asta, drept urmare, 9 luni mai târziu a născut un băiat. Din cauza tuturor medicamentelor, şi a nepăsării pentru viitorul copil, băiatul a ieşit cu un mic handicap. Nu îşi poate utiliza perfect o mână. Eh, nu e aşa mare crimă, tot mai poate s-o utilizeze. Când a împlinit copilul vreo 16 ani, mama lui l-a luat şi i-a explicat că nu se mai poate aşa. Ea nu poate să trăiască cu un copil pe care nu l-a vrut, aşa că, să se descurce şi singur, că-i destul de mare.

Vara stătea mai mult pe stradă, mai pe la prieteni, iarna, mai mult pe la prieteni, când era foarte frig. Povestea se complică puţin în ziua în care copilul are vârsta potrivită hormonilor, şi se îndrăgosteşte de o domnişoară. Domnişorica asta, ordană de mamă, ultra bogată îl iubea atât de mult încât într-o zi, s-a dus la tatăl ei şi a început să-i spună că ea iubeşte un băiat mult-mult-mult. I-a zis ce viaţă nenorocită are acest băiat, tatălui i s-a făcut milă, şi în mica lor  casă din Gruia, i-au acordat şi lui o cameră. Au mobilat-o , i-au umplud dulapul de haine, şi gata. Copilul are casă!

Tare mândru şi intimidat a fost băietul nostru atunci când a descoperit că în sfârşit are un acoperiş cald deasupra capului, unde lumea îl iubeşte. Se simţea adoptat. Dar, pentru că eu aici nu spun o poveste şi pentru că este nevoie de un moment culminant, pentru că suntem oameni, este logic că cei doi îndrăgostiţi au început să se certe.

Nu, nu l-au aruncat afara din casa, pentru că le era milă de el, dar, l-au tratat ca un membru al familiei. L-au trimis sa viziteze Madrid. Singur. I-au dat 400 euro, bani de cheltuială în madrid pentru vreo săptămână, dat fiind faptul că nu trebuia să cheltuie bani pe mâncare şi cazare. După 2 zile sună acasă că a rămas fără bani. Toată distracţia lui a costat familia adoptivă undeva la 1000 para.

Un an mai târziu, omul începe să prindă curaj, să îşi cumpere haine scumpe tot la 2 săptămâni. Dar, era un elev care învăţa pentru bac şi o admitere la o facultate, şi aşa cum ştim noi, atunci copii trebuie încurajaţi. Eh, dar nu s-a întâmplat chiar aşa, pentru că, dragul nostru şi-a picat bacul în cele două şanse pe care le-a avut. Avea el vise măreţe, dar nu a înţeles că pentru ele trebuie să tragi ca robu, că nimic nu ţi se dă pe tavă, şi sincer, de la unu care a trecut prin greutăţi te aştepţi să ştie lucruri, să fie perspicace.

Acum încep lucrurile să se complice. Tatăl s-a căsătorit. Fosta lui iubită are un iubit. El la 3 zile îşi înnoieşte garderoba. Nu mai mănâncă mâncarea care e în casă ci trăieste doar din home delivery. Tatăl vrea să se mute în Turcia, fii-sa pleacă cu bursă în Danemarca la facultate, iar el rămâne al nimănui. Nu are job, nu are nimic. Casa asta se va vinde. El speră că la tată să i se facă milă de el, şi să-i cumpere un apartament. Tatăl a zis că în cel mai bun caz o să îi închirieze o garsonieră ultra ieftină pe două luni, să aibă timp să îşi găsească un job.

Ce nu înţeleg eu.  Eu nu înţeleg de ce nu şi-a dezvoltat spiritul de conservare. De ce acum, după ce a dat de bine cheltuie peste 200lei/zi, chiar dacă acum 3 ani cheltuia 200 lei in două săptămâni pentru că erau mai multe lucruri care contau. Banii l-au schimbat. L-au ajutat să viseze, să descopere că poţi să ai totul de-a gata, şi să spere că celor din jur o să le fie în continuare milă de el ca să poata să facă nişte puppy eyes şi să  primească totul de-a gata. De ce? Mi se pare normal să vrei să-i ajuţi pe toţi. Sunt o mulţime de oameni nevoiaşi în lume. Unii cu nevoi mai mari decât alţii. Dar e chiar atât de bine să ajungi să le dai totul de-a gata la ăştia care pot? Pe care singurul lucru care-i opreşte este lenea? Pe bune acum.