idei

Autoclavul, cel mai sigur și mai eficient instrument de sterilizare

Igiena și sterilizarea sunt necesare pentru ca desfășurarea activității unui cabinet dentar să se realizeze fără probleme. De aceea, orice stomatolog ar trebui să acorde o atenție mărită pentru a întreține aceste condiții la cele mai înalte standarde. În felul acesta, pacienții beneficiază de un grad sporit de confort și de siguranță.

Ce este sterilizatorul autoclav

Autoclavul constituie un aparat care se folosește pentru sterilizarea instrumentarului sanitar, a materialului de laborator și ale altor elemente care necesită un proces exigent de eliminare a microbilor și a sporilor. Metoda de sterilizarea a autoclavelor are la bază căldura umedă ce solicită temperaturi superioare de fierbere (situate între 121°C și 134°C). Se pare că stomatologia nu este singurul domeniu în care sterilizatorul autoclav își găsește utilitatea. Astfel, acesta poate fi folosit cu succes în:

  • clinici și spitale,
  • centrele de tatuaje,
  • centrele de estetică,
  • clinicile veterinare.

Tipuri de autoclave

În funcție de ciclurile de sterilizare, pot exista mai multe tipuri de autoclave și anume:

Autoclave clasa S

Acestea sunt recomandate pentru a steriliza materiale solide, ambalate sau neambalate, mici elemente poroase sau care au cavități profunde și largi. În niciun caz nu sunt indicate pentru materialele textile.

Autoclave clasa N

Sunt indicate pentru material solid fără ambalaj, fără goluri și canule.

Autoclave clasa B

Specialiștii recomandă aceste tipuri de autoclave deoarece prin intermediul lor, procesul de sterilizare este realizat cât mai complet. Acesta poate fi utilizat atât pentru produse poroase, cât și pentru cele lichide și textile. Astfel, aceste tipuri de autoclave tind să fie cele mai eficiente de pe piață de la ora actuală datorită performanței lor ridicate.

Cum se obține controlul total al infecțiilor

De altfel, controlul total al infecțiilor se poate obține prin două metode – decontaminare și sterilizare. Pentru ca sistemul de control să funcționeze în parametri optimi e nevoie de efectuarea corectă a manipulării, transportului, dezinfecției, sterilizării și a depozitării instrumentelor. De obicei, cabinetele stomatologice ar trebui să fie prevăzute cu o încăpere separată de restul spațiului, dedicată activității de curățare a instrumentarului și a depozitării temporare a materialului sterilizat.

De altfel, curățarea, sterilizarea precum și depozitarea instrumentarului în aceeași încăpere cu cabinetul destinat pentru pacienți, poate crește riscul de contaminare încrucișată. De asemenea, depozitarea instrumentelor de unică folosință – ace, lame de bisturiu etc se va realiza în recipiente speciale, iar mai apoi se predau pentru a fi incinerate către firme specializate în colectarea deșeurilor periculoase.

 

Una dintre cele mai eficiente metode de sterilizare este autoclavarea, adică sterilizarea cu vapori de apă sub presiune întrucât oferă o sterilizare completă și sigură. În general, căldura umedă are o putere de penetrare mai mare și poate distruge microorganismele într-un timp mai scurt și la o temperatură mai scăzută decât căldura uscată.

Cum funcționează procesul de sterilizare

După ce sunt sigilate, instrumentele sunt introduse în autoclave – sub presiunea aburului. După ce este selectat programul dorit, sterilizarea se va face în mod automat, urmând ca la finalul ciclului de sterilizare, imprimantele autoclavelor să tipărească un document de bună execuție a procesului, arhivat în dosarul de sterilizare.

Așadar, desfășurarea activității cabinetelor stomatologice nu se poate realiza fără o sterilizare corectă a instrumentelor stomatologice.

De unde poți achiziționa autoclave eficiente

Având în vedere importanța pe care o are igiena într-un cabinet dentar și nu numai, alegerea unei autoclave care să aibă atribute calitative, dar să fie și accesibilă ca preț. De obicei, prețul unei autoclave clasa B variază în funcție de mai mulți factori – caracteristici, specificații tehnice, dar și de producători sau distribuitori.

În online, există o sumedenie de articole utile pentru cabinetul tău, pe care le poți comanda de pe website-ul unui magazin de specialitate, de exemplu Dentex. Astfel, unul dintre produsele performante pe care îl pune la dispoziția clienților este sterilizatorul autoclav Bluetech Clasa B cu Printer, un produs care se remarcă prin calitățile sale superioare la un preț accesibil.