idei

Ajuta-ma cu o informatie, sa nu o caut eu

Acum mulți ani, cam de când au murit forumurile  au înviat și explodat grupurile de facebook. Stau și citesc, uneori mai comentez. De cele mai multe ori stau și judec, ca un hater mic ce sunt.

O mulțime de oameni sunt leneși spre foarte leneși. Ne e lene să ne documentăm singuri pentru informațiile de care avem nevoie, ne așteptăm să cadă din cer. De fapt, nu să cadă dn cer, să își facă cineva timp, câteva secunde/minute să ne explice ceea ce am putea singuri să căutăm pe facebook.

Pe lângă moda de a cerși informații din seria Let me Google that for you, observ și moda de a cerși consultanță gratuită. Consultanță sau chiar idei, care mai apoi vor fi prezentate de oameni către clienții lor ca fiind ale lor. Mai precis, pe lângă că mă întrebi cum mi se pare, iar eu îți spun eu aș formula așa. Tu iei formularea mea, pleci la clientul tău cu ea și o prezinți ca fiind a ta. Probabil aia va fi o firmă mică, iar eu nu o să aflu că tu ai descoperit gaura la covrig.

Avantajele tehnologiei sunt că avem acces la atât de multe informații încât este incredibil ce poți afla. E drept, nu tot ce scrie pe marele internet e adevărat, dar documentația este doar la un click distanță. Chiar și așa, asta ne face tot mai leneși, ba chiar mai mult, ne duce în stadiul în care cerem lucruri, informații, din dezinteresul de a ne documenta sau chiar din speranța că cineva ne va da gaura covrigului pe care sperăm să-l mâncăm cu poftă. Pe tot!

Oare cum s-au descurcat strămoșii noștri (ca să nu formulez altfel), când cineva chiar trebuia să meargă la bibliotecă să caute o informație. Sau să citească. Erau așa de încrâncenați? Probabil că nu, pentru că ei încă nu descoperiseră puterea vitezei, nu erau toți experți în soșial midia. Probabil că ei, aveau mai mult respect pentru omul care a documentat informația care a ajuns la ei. Sau nu. Ce știu eu?!?